Ne, zeleň není jen zátěž pro městskou pokladnu. Proč je tak důležitá? Poskytuje mnoho „neviditelných“ služeb, například zlepšuje kvalitu ovzduší a snižuje teploty na tepelných ostrůvcích. Zeleň je však v městských oblastech vzácná a stále častěji musí uhýbat novým stavebním projektům.

Konflikty ve využití zelených ploch jsou tedy časté a komplikované. Trend směrem k urbanizaci je přitom celosvětově zřejmý: Více než polovina světové populace už žije ve městech. V roce 2050 to bude pravděpodobně více než dvě třetiny populace. Jak se tedy ve městech neudusit? Může k zazelenění ploch přispět jen město, nebo každý z nás? Zde je deset návodů, jak na to. A nejsou to jen návody „pro město“.

Smíšené listnaté lesy jsou pro klima mnohem příznivější a také významně snižují riziko požárů.

1. Obecně je třeba zvýšit zalesňování ploch, které jsou nejúčinnějším nástrojem proti změně klimatu. Výsadba stromů má potenciál absorbovat až dvě třetiny emisí CO². Každou minutu zmizí podle Global Forest Watch na světě lesy ve velikosti 30 fotbalových hřišť.

2. Zamysleme se nad stále rostoucí výsadbou jehličnanů. Ano, stojí jak vojáci v řadě, rostou rychleji a dodávají pro papírenský a nábytkový průmysl víc dřeva než opadavé stromy. Ale zároveň absorbují velmi silně sluneční energii, proto udržují více tepla při zemi a přispívají tak k celkovému oteplování. Smíšené listnaté lesy jsou pro klima mnohem příznivější a také významně snižují riziko požárů.

3. Přesvědčme zodpovědné úředníky, že zeleň a stromy ve městě nejsou jen pracovní a finanční zátěží na údržbu a zametání listí, ale prokazatelně snižují účinky tepelných ostrovů ve městě, obzvlášť v létě. Když už se kvůli komplikovanému podloží nedají zasadit rostliny a stromy do země, můžou být v květináčích nebo třeba ve formě zelených laviček. Stávající zelené plochy ve městech nesmí být přeměňovány na plochy stavební!

4. Zalévejme v době sucha zeleň a stromy na ulicích, nespoléhejme se jen na městské služby. Stromy vážou uhlík a uvolňují kyslík. Ve městě ale potřebují naši pomoc.

DANUŠE SIERING

Autorka text napsala pro Flowee.cz a Ayurvedicbreakfast.cz. Ve své rešerši čerpala mj. z německých deníků FAZ, Die Welt, Der Tagesspiegel a z magazínů Cicero a Tichy´s Einblick. Chcete naše návrhy doplnit? Pošlete nám své tipy a zkušenosti. Kompletní studii doporučení zveřejníme na webech, v magazínu N&N Praha/Berlin a předáme příslušným orgánům. Danuše Siering je zakladatelka komunity Ayurvedic Breakfast a GoFlorenc. Je vydavatelkou magazínu N&N Praha/Berlin a online magazinu Novinyanovinky.cz. Žije a pracuje v Berlíně a Praze.

5. Vraťme život zaasfaltovaným plochám. Do země se tak dostane více vody a získaná půda pod asfaltem se dá obhospodařit zelení.

6. Městské mikroklima vylepšují zazeleněné fasády, které v horkých dnech mohou vnímanou teplotu snížit až od 10 stupňů. Vhodné jsou zejména v hustě zastavěných městských částech, a to v okolí chodníků a frekventovaných zón.

7. Skalky v zahradě jsou v módě a nestojí moc práce. Ale neudržují vodu a okolí ohřívají.

8. Nechme trávu růst. Vyšší trávník lépe udržuje vlhkost a rychle nevysychá.

9. Nepoužívejte na obohacení hlíny rašelinu. Zadržuje skleníkový plyn methan.

10. Odpady z ovoce a zeleniny patří do bioodpadu nebo na kompost. Je to přirozený cyklus přírody, nepřerušujme ho kvůli své pohodlnosti.

Související…

Padesát odstínů klimatu: Jak udržitelně bydlet a cestovat ve městě
Danuše Siering

foto: Jakub Vaněk Studio, zdroj: N&N Praha/Berlín