Zápis kulovitého akvária ve Světě medúz byl původně plánován už na rok 2019, kdy byla expozice na střechách OC Arkády Pankrác zároveň zpřístupněna veřejnosti. Původní plán se ale musel změnit v důsledku restrikcí vyplývajících z globální pandemické situace. Ve středu 22. června 2022 ale dlouhé čekání skončilo. Slavnostní zápis byl proveden za přítomnosti Joanne Brent, jedné z komisařek Guinness World Records a dalších tváří českého showbusinessu. Za všechny patrony tohoto zápisu jmenujme moderátora Tomáše Zástěru, modelky Lucii Váchovou, Elišku Bučkovou a Kristýnu Schickovou a v neposlední řadě zpěvačku Elizabeth Kopeckou a trosečníky Nathana Dzabu a Martinu Helis.

Kulové akvárium v Guinessově knize rekordů

„Otevření Světa medúz bylo s naším obchodním centrem koordinováno už od počáteční fáze projektu. Našim zákazníkům se stále snažíme nabízet různé možnosti vyžití a zpestření klasického nakupování. Proto mám velikou radost, že se medúzáriu tak daří a že je velmi vyhledávanou destinací nejen pro rodiny s dětmi. Zápis do Guinnessovy knihy rekordů jsme taktéž pomáhali organizačně zprostředkovat a já jsem ráda, že konečně po několika letech odkladů proběhl,“ říká Denisa Gálová, ředitelka OC Arkády Pankrác.

Komisařka GWR Joanne Brent předává zástupcům Arkád Pankrác a Světa medúz certifikát o zápisu Světa medúz do Guinessovy knihy rekordů. (zdroj: Arkády Pankrác)


„Na den zápisu našeho akvária do Guinnessovy knihy rekordů jsme čekali prakticky od otevření. Bohužel pandemická situace nám moc nepřála a jsme rádi, že to dnešní den vyšlo. To, že se největší expozice medúz nachází zrovna v Praze na Pankráci, je už samo o sobě unikátní. Zároveň jsme pravděpodobně jediným zařízením na světě, které chová tak specifické mořské živočichy v podmínkách vnitrozemského státu, který nemá přístup k moři. Tento zápis do Guinnessových světových rekordů nám potvrdil naši unikátnost, a to nejen v evropském, ale nyní již ve světovém měřítku,“ podotýká Jiří Remsa, výkonný ředitel Světa medúz.

Předmět samotného zápisu – akvárium ve tvaru koule – je specifické tím, že jde o největší exemplář kulovitého typu na světě, který zároveň poskytuje domov mořským živočichům. Nádoba jako taková má obsah 1 653 metrů krychlových a vejde se do ní celkem 1 653 litrů vody. Koule je vyrobena ze speciálního kompozitového materiálu, který musí nutně vydržet výrazný tlak. Samotná manipulace s akváriem je podle chovatelů velmi náročná – specifické parametry znamenají komplikovanou filtraci i údržbu.

Jedinečné medúzy

„Medúzy se vyznačují velmi ojedinělou prostorovou orientací. To je hlavní důvod, proč u nás nenajdete akvária ve tvaru kvádru nebo krychle. Medúzy ve vodě v podstatě levitují a jen se na volno nechají unášet proudem – neumí totiž plavat. Pokud by byly zavřeny v nádobě jiného než kulovitého tvaru, zvýšilo by se riziko, že se zaseknou, což je může ohrozit na zdraví i životě,“ přibližuje Remsa obtíže chovu medúz.

Ve Světě medúz návštěvníci najdou celkem 36 designových akvárií a v nich tisícovky zástupců z říše medúz. Ve vývojových stanicích je v současnosti umístěno na 42 rozličných druhů, přičemž ve veřejně přístupných akváriích se zaměstnanci snaží standardně udržovat zástupce minimálně 30 z nich. Chov tohoto živočišného druhu je ale velmi náročný, což dokládá i fakt, že na slovo vzatých speciálních zařízení na jejich rozmnožování v akvarijních podmínkách je po celém světě pouhých 15. Svět medúz patří vzhledem k široké druhové škále mezi tři nejpovolanější z nich.

Předmětem zápisu do Guinessovy knihy rekordů je největší exemplář akvária ve tvaru koule, které je s obsahem 1 653 metrů krychlových největší na světě.

Jiří Remsa nastínil i další specifika, která musejí mít chovatelé medúz za všech okolností na paměti. „Medúzy jsou velmi citlivé na kvalitu, teplotu i slanost vody, protože jsou samy z 98 % tvořeny právě vodou. To je poměrně výzva, když je chcete chovat v nepřírodních podmínkách. Musíte také brát zřetel na to, že každý jednotlivý druh si žádá trochu jinou péči. Nemůžete je zkrátka všechny umístit do stejného akvária a čekat, že se jim povede dobře,“ vysvětluje. Podle vědeckých odhadů žije na světě více než 2 tisíce druhů medúz, ale dá se předpokládat, že v nejhlubších částech oceánu jich přežívá ještě daleko víc. Cca 70 druhů je jedovatých – některé z nich jsou k vidění právě i v pražském medúzáriu.

Návštěva Světa medúz v OC Arkády Pankrác nabízí i mnoho dalších příležitostí pro strávení příjemného rodinného odpoledne. V hlavním sále je například k vidění unikátní audiovizuální show, která obepíná největší zdejší akvárium. Možnost občerstvení nabízí přidružená restaurace Bistro medúz, kde se zároveň nachází interaktivní stěna pro děti i dospělé, která umožňuje promítnout si na ni svou vlastní kresbu. Pro nejmladší hosty je pak na střeše k dispozici i trampolínové hřiště, kuličková dráha, prolézačka a skluzavka.

Související…

Dyslexie funguje trochu jinak, než jsme se domnívali. Jak poruchu bezpečně poznat?
Jan Handl

foto: Arkády Pankrác, zdroj: Arkády Pankrác