Vytvoříte si webové stránky a jste patřičně hrdí na svůj výkon. Proč se ovšem propadají a jsou těžko k nalezení? To zrovna nepotřebujete. 

Je možné, že si někdo vytvoří webové stránky, které ale lze jen velmi těžko dohledat, pokud vůbec?

Bohužel je to skutečně možné a hlavní příčinou je, že webové stránky nejsou dobře nastaveny, tudíž je těžko dohledáte. Pojďme se na to podívat z pohledu uživatele internetu. Potřebujete něco vyhledat, a tudíž do vyhledávače zadáte slovo, větu nebo zkrátka nějaký výraz, který bude souviset s vaším dotazem. Vyhledávač vám během chvíle vyhledá stránky, které by mohly odpovídat vašemu dotazu. To, že se tam nezobrazí nějaká vytvořená webová stránka, je dáno pouze tím, že je špatně čitelná.

Dá se tato situace změnit?

Samozřejmě vždy je možné situaci obrátit a proměnit ji tak, aby byl majitel webu spokojený s výsledkem. Je to ovšem proces, který se neobejde bez úprav. Je nezbytně nutné, aby webové stránky byly přátelským subjektem pro vyhledávače, a o to se postará SEO.

Můžete přiblížit, co to SEO vůbec je? Mnozí tento výraz asi nebudou znát.

SEO je v podstatě zkratka, která je původem z anglického výrazu „Search Engine Optimization“. V češtině se poté překládá jako optimalizace webových stránek pro vyhledávače. Jen díky tomu se dají stránky přizpůsobit tak, aby se staly přijatelným zdrojem právě pro ně a jejich algoritmy. Díky dobře provedenému SEO se dostanou na přední pozice, tím budou logicky mít větší návštěvnost a těžko se vytratí do posledních řad.

Doporučili byste nějaké řešení pro někoho, kdo si chce založit webové stránky, aby se vyvaroval tomuto problému?

Většinou si majitelé webových stránek myslí, že vše zvládnou sami. Pokud ovšem chtějí fungující weby, poté je rozhodně nejlepší se poradit se SEO specialistou. Ten dokáže rozpoznat chyby a rovněž doporučit, jak postupovat, aby se neúspěch proměnil v úspěch. Je to přirozeně proces, který chvíli potrvá, ale zase se zaručeným výsledkem. U již vytvořených webových stránek se provede analýza, odstraní se chyby, nastaví klíčová slova a provedou další kroky, které povedou ke zdárnému výsledku.

foto: Seolight, zdroj: Seolight