Druhý ročník unikátního vzdělávacího programu Women in Tech, který vznikl ve spolupráci Hospodářské komory České republiky prostřednictvím Výzkumného ústavu pro podnikání a inovace a společnosti Huawei, nabídl účastnicím vzdělávání pod taktovkou expertů v oboru, atraktivní sérii workshopů i individuální mentoring. Slavnostní ocenění celoroční práce absolventek a také jednotlivých projektů, které během programu dosáhly největších úspěchů, proběhlo ve středu 6. prosince na půdě Hospodářské komory.

Women in Tech je unikátní projekt, jehož cílem je pomáhat s rozvojem technologického talentu mezi podnikatelkami. „Narozdíl od startupových soutěží je to program, který netrvá ani jeden večer, ani jeden měsíc, ale trvá celý rok,“ uvedla hned v uvítání ambasadorka programu a podnikatelka Linda Štucbartová.

Úspěchy programu

Účastnice si během této doby prošly celou řadou vzdělávacích modulů a seminářů. Během nich se mohly seznámit s tématy, jako je leadership, AI nebo efektivní prezentace, kterými je prováděly špičky v daných oborech. Program nabídl i setkání s inspirativními osobnostmi ve vedoucích pozicích a letošní pozvání přijala Renata Mrázová, která se pravidelně umisťuje na žebříčku nejvlivnějších českých žen magazínu Forbes. Všechny podnikatelky měly také k dispozici individuálního mentora na své vlastní aktivity a bylo jim umožněno vyzkoušet si prezentaci svého byznysu v angličtině při inspirativních snídaních díky spolupráci s EIT Mobility Hub.

Čtyřem absolventkám programu bylo za jejich celoroční práci předáno speciální ocenění. Získala jej Jaroslava Šnejdarová se svým módním startupem WO-MUM, který je zaměřen na udržitelnou módu pro ženy v průběhu těhotenství a mateřství. Další oceněnou byla Petra Doubková se svým inovativním řešením praní pomocí pracích papírků EcoHaus. Cenu si odnesly také Adéla Sedláčková, produktová manažerka aplikace Preventivka od společnosti Loono, jež pomáhá Čechům s prevencí, a Marie Froulíková se svou vzdělávací platformou Kamdu.


„Projekt je ojedinělý v tom, že spolupracujeme na podpoře a rozvoji žen, které se nebojí riskovat a vstoupit na neprozkoumaná teritoria,“ uvedl prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. Právě obor technologií je totiž k ženám často velmi střízlivý. Hlavní překážkou bývá nedostatek podpory a genderové stereotypy.

Podpora žen v ICT

Jak uvedl Martin Úlovec, zmocněnec pro digitalizaci a digitální vzdělávání na Ministerstu školství, mládeže a tělovýchovy ČR, pozice naší země v rámci mezinárodního srovnání není vůbec lichotivá. „Pokud se podíváme na podíl žen v ICT v České republice, tak výrazně zaostáváme i za celoevropským průměrem.“ V tom s ním souhlasila také Margaux Miller, ředitelka pro vztahy s komunitou ve společnosti Toptal, sdružující technologické talenty po celém světě. „Dosáhnout rovnosti žen a mužů v oboru technologií se při dnešním tempu vývoje nepodaří během života žádného z nás, co tu dnes sedíme. Při současném tempu by to trvalo 134 let, máme tedy před sebou ještě hodně práce.“

Hospodářská komora i proto hodlá nadále rozšiřovat portfolio podpůrných aktivit zaměřených na ženy, což potvrdila také viceprezidentka komory Jana Havrdová: „Prostředí na půdě Hospodářské komory je ženám velmi nakloněné a sama osobně vím, že je to prostředí, které nám fandí, které vytváří a nabízí spolupráci a vždy zde je a byla pomocná ruka.“ Těmito slovy představila také nově vznikající platformu Women for Business, jejíž součástí se jako ambasadorky stanou i absolventky letošního programu Women in Tech. Oba programy tak budou v příštím roce společně vzdělávat další podnikatelky, které se rozhodnou posunout své podnikání na novou úroveň.

„Věřím, že se nám naším společným přičiněním daří zvedat povědomí o ženách v ICT sektoru a máme radost, že může být Huawei součástí startupové scény v České republice,“ prohlásil David Čcheng, zástupce společnosti Huawei. „Tento projekt budeme úspěšně rozvíjet, protože tyto příběhy jsou natolik inspirativní a vzácné, aby na ně ostatní mohli v budoucnosti navazovat,“ uzavřel Zdeněk Zajíček.

Letošní účastnice Women in Tech a jejich projekty

  • Petra Doubková | EcoHaus vyrábí ekologické prací papírky do domácnosti i na cesty
  • Eva Dubinská | Skills4Future organizuje hackatony podle izraelské technologie
  • Marie Froulíková | Kamdu spojuje studenty s mentory, dává jim inspiraci a rozhled
  • Aneta Klečka Geistová | Femvie pečuje o ženské hormonální zdraví v průběhu celého života
  • Adéla Sedláčková | Společnost Loono a aplikace Preventivka pomáhají Čechům s prevencí
  • Martina Staimmer | Zen Space propojuje lektory jógy se zájemci o lekce a naopak
  • Vlaďka Steinová | Pohybem v pohodě učí vytíženou společnost správně dýchat, cvičit a žít
  • Jaroslava Šnejdarová | WO-MUM vyrábí udržitelné oblečení pro těhotné a kojící ženy
  • Lenka Titová | Volný termín pomáhá poskytovatelům služeb naplnit volné kapacity

Související…

Vyměníme lékaře za umělou inteligenci? Cukrovku odhalí z hlasu už za 10 sekund
František Mašek

 

foto: Huawei, zdroj: Huawei