Od této doby uplynulo již mnoho let a od těžkých a prostorově náročných televizorů s různými velikostmi obrazovek, většinou podporujících poměr obrazu 4:3, se přesouváme do konce 20. století, kdy se v domácnostech začíná postupně objevovat všem již známý širokoúhlý obraz v poměru 16:9. Jak se vyvíjela televizní zábava, s vývojem pokračovaly i společnosti zabývající se výrobou televizorů. 

Postupem času se televizory začaly zmenšovat. Ne však obrazovky, které naopak začaly nabývat na velikostech. I když byl první LCD (Liquid Crystal Display) představen veřejnosti již v roce 1972, do domácností se začaly televizory s touto technologií prodírat až koncem tisíciletí.  

Nástup chytrých technologií 

Přesuneme se v čase do současnosti, kde bereme ploché televizory jako naprostý standard a řekneme si, co od nich očekáváme a jak vybrat ten správný. Dnešní televizory dostaly přízvisko „chytré“. Toto slovo odkazuje na operační systém, který „hloupé“ televizory doslova proměnil v malý počítač.

V roce 2022 uživatele pravděpodobně nepřekvapí zabudované funkce v podobě webového prohlížeče a možnosti instalace různých aplikací či dokonce her. Ke sledování klasických televizních kanálů už velké části uživatelů televizorů stačí pouze připojení k internetu – skrze aplikaci poskytovatele se najednou ocitáte v televizním průvodci, kde nejen že můžete sledovat kterýkoliv předplacený kanál, ale pořady můžete sledovat i zpětně. 


Chytrá televize má tak pro dnešního spotřebitele pouze dva opravdu důležité rozhodovací parametry: Velikost obrazovky a cena. 

Výběr televizoru 

Na trhu nalezneme mnoho extrémně dobrých televizorů. Jejich zástupci se pyšní technologiemi QLED, OLED a obrovským rozlišením až 8 K. Standardním rozlišením pro mnoho vysílacích kanálů je ale v dnešní době 1920 na 1080 obrazových bodů, což odpovídá tzv. Full HD rozlišení. 

Pokud tedy sledujete převážně televizní programy označené příponou HD, televizor s Full HD rozlišením vám bude bohatě stačit. Naprostá většina výrobců ale v současné době prodává televizory s rozlišením 3840 na 2160 obrazových bodů, což odpovídá tzv. 4 K rozlišení. Není to tak dávno, kdy by spotřebitel zaplatil za takové televizory i dva své platy. S rostoucí dostupností technologií a masovou produkcí šly ceny 4 K chytrých televizorů rapidně dolů. Na příklad chytrou televizi Tesla Smart s 55“ obrazovkou dnes pořídíte pod 10 000 korun a velké televizory se tak stávají dostupnější než kdy dříve.  

Atmosféra podle vašich představ 

Častým a oblíbeným doplňkem k televizorům je v současnosti i chytré osvětlení. To představuje důležitý prvek pro správné dokreslení atmosféry při sledování televizního obsahu. Světla nastavíte v požadovaném barevném odstínu na dálku pomocí chytrého telefonu. Některá chytrá osvětlení se navíc dají propojit s chytrým televizorem a synchronizovat barvu osvětlení s právě promítaným obrazem.  

Související…

Proč není třeba se schovávat před 5G signálem nebo elektromagnetickou tsunami
Matouš Bárta

foto: Tesla, zdroj: Tesla