Máte raději hotovost, nebo nedáte dopustit na peníze na účtu?

Lidé se dělí na dva tábory. Na zaryté příznivce bezhotovostních plateb, kteří u sebe zásadně nenosí žádnou hotovost, peníze mají přece na bankovním účtu, a na ty, kteří si raději vybírají horentní sumy a před cestou do zahraničí je mění za tamní měnu. Oba způsoby mají své výhody i nevýhody. Zarytí bezhotovostní platiči mohou narazit na obchod, kde prostě karty neberou, a člověk s větší částkou v hotovosti zase riskuje, že když ho okradou, zůstane bez prostředků. V ideálním případě byste měli vyjet s kartou, kde budete mít většinu finančních prostředků, a v místním bankomatu si vyberete pro jistotu i nějakou hotovost.

Výběr z bankomatu zdarma a odměny za platbu kartou

Peníze ideálně vyberte rovnou z bankomatu v zahraničí. Proč? Je to rychlé a vy s tím nebudete mít tolik práce. Kolik budete platit a zda vůbec, záleží na konkrétní bance. Například mBank nabízí výběry z bankomatů doma i v zahraničí zcela zdarma při výběru alespoň 1 500 Kč, a pokud platíte za hranicemi České republiky mobilním telefonem nebo chytrými hodinkami, dokonce vám vrátí 10 % z platby zpět. Výběr ze zahraničního bankomatu je rozhodně nejjednodušší variantou, jak hotovost v cizině získat. Při výběru za hranicemi zpozorněte v případě, že se na monitoru objeví požadavek na výběr ve směnném kurzu DCC. V Raději jej odmítněte a zvolte kurz své banky, bude pro vás bezpochyby výhodnější.

Jste raději připraveni dopředu? Pak sledujte kurzy bank a směnáren

Patříte-li mezi cestovatele, kteří nechtějí v cílové destinaci hledat bankomat a jsou rádi připraveni na vše už od chvíle, kdy se za nimi zaklapnou dveře bytu, pak máte 2 možnosti. Peníze si můžete vyměnit buď ve směnárně, nebo v bance. Banka většinou nabídne výhodnější směnný kurz, ale nemusí to být pravidlem. Je třeba kurz sledovat a podle nejvýhodnější nabídky si vybrat, kde peníze směníte. Zabere to ovšem nějaký čas.

Související…

Účinná protihluková ochrana: Autory nových materiálů inspirovaly můry
Jan Handl

foto: Freepik, zdroj: mBank