Horké letní teploty jsou už definitivně za námi a s posledními slunečnými dny zmizela i naše ostražitost vůči nebezpečnému UV záření. Předtím, než všechny ochranné prostředky z léta vyhodíte do koše, přečtěte si tento článek. Možná vás překvapí, že sluneční paprsky nás mohou ohrozit nejen během července a srpna, ale i v průběhu celého roku. Jak je to možné a jak se tedy správně chránit?

Sluneční paprsky jsou pro lidské zdraví prospěšné, neboť podporují tvorbu důležitého vitaminu D, který posiluje zuby, přispívá k lepšímu zraku a snižuje riziko některých typů rakovin. I zde však platí zlaté pravidlo „všeho moc škodí,“ tudíž je nutné dbát o náležitou ochranu, a to nejen v letním období, ale i v průběhu celého roku. 

Slunce jako lék, slunce jako jed

Sluneční svit kromě tvorby vitaminu D také usnadňuje detoxikaci těla, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu. Sami však jistě víte, že nadměrné slunění může způsobit spálení kůže a její poškození. Není to však jediné nebezpečí. Existují tři typy slunečního záření – UVA, UVB a UVC. Zatímco s paprsky UVC si poradí ozonová vrstva, u ostatních to tak bohužel není. UVB ovlivňuje svrchní vrstvu kůže a právě ono je odpovědné za spálení. Je nejsilnější během letních měsíců a v oblastech kolem rovníku. Pokud si však myslíte, že vaše kůže je po skončení léta mimo ohrožení, jste na omylu. Poslední typ záření UVA totiž dopadá na zemi po celý rok, a to ve všech zemských šířkách! Proniká mnohem hlouběji do kůže a má nezvratné účinky. Je zodpovědné za stárnutí, vysušenou kůži, pigmentové skvrny a poškození DNA.

Sluneční paprsky nám mohou v přílišné míře uškodit během celého roku.

Chraňte se po celý rok!

Kůže má sama o sobě schopnost se v určité míře před sluncem chránit, avšak ne příliš efektivně, je proto zapotřebí podniknout další kroky. I když slunce v podzimních měsících nedosahuje takové intenzity jako v létě, stále je zde přítomné UV záření a hrozí riziko spálení kůže, proto se nižšími teplotami nenechte oklamat. Při delším pobytu venku za jasného počasí je proto nezbytností krém s vysokým ochranným faktorem a brýle s filtrem proti UV záření. Krémy vás však neochrání před UVA zářením – ideálním řešením je tedy kombinace s perorální ochranou.

Zázračná kapradina

Proti nebezpečnému záření vám pomůže sama příroda – například tropická kapradina, která roste ve Střední Americe. Už mnoho let se používá na léčbu nejrůznějších poškození kůže, má silné antioxidační a protizánětlivé účinky, posiluje imunitní systém, ale studie také prokázaly, že dokáže ochránit před poškozením DNA vlivem slunečního záření. Tím výrazně potlačuje riziko vzniku rakoviny kůže, stejně tak pomáhá lidem s pokožkou přecitlivělou na slunce. Výtažky z této kapradiny se všemi jejími blahodárnými účinky na lidské zdraví můžete užívat v podobě výživových doplňků Heliocare Oral nebo Heliocare gelu, krému či spraye.

foto: Shutterstock