I mužům tikají biologické hodiny. Jejich plodnost se rapidně snižuje se stoupajícím věkem. Za posledních 25 let navíc klesl i počet spermií o 60 procent. Na vině je podle odborníků nezdravý životní styl. 

Vaječníky ženy za život vyprodukují již předem dané množství vajíček. S vysokým věkem tak klesá jejich množství, kvalita a plodnost. U mužů se, zdá se, děje něco podobného. Čím starší je muž, tím horší je kvalita jeho spermií. „I když produkují každý den nové a nové spermie, může být šance počít dítě v pokročilém věku velmi nízká,“ varuje lékařka Laura Dodge, která dlouhodobě zkoumá vliv věku mužů na jejich plodnost.

S tím souhlasí expert největší české reprodukční kliniky Reprofit International MUDr. Štěpán Machač. „Jak to vypadá s plodností českých mužů, ukazují i čísla — zatímco dříve se za normální považoval spermiogram v objemu 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů na mililitr,“ říká MUDr. Machač. Podle statistik se spermiogram každý rok zhoršuje o 1,6 %. 

Blahobyt jako zabiják

Odborníci se nadále shodují na tom, že příčinou je pravděpodobně životní styl. Pohlavní buňky totiž stejně jako naše těla podléhají procesu stárnutí. To je něco, s čím počítá každá žena, ale mnoho mužů to i v současné době překvapí. „Civilizace mění způsob našeho života. Určuje, kde pracujeme, co jíme, jak uvažujeme o svém životě, plánech a cílech. Stravujeme se průmyslově vyráběnými potravinami, jsme pod nadměrným, trvalým stresem a nedostatečně se hýbeme. K tomu současná doba nabízí rozptýlení, téměř nekonečné možnosti výběru zábavy a únik do virtuálního světa. Neslyšíme naše biologické hodiny, neřídíme se přirozenými instinkty,“ uvádí MUDr. Vladimír Marek, praktický lékař z ordinace FamilyMed. Vinit můžeme sedavý způsob života. Počet „sedavých zaměstnání“ také roste, v kancelářích tráví lidé až 2 000 hodin ročně. 

Vedle počtu spermií klesá i jejich pohyblivost.

S nízkým počtem spermií jsou často skloňovány i elektromagnetické frekvence. Nošení mobilního telefonu v kapse či jeho odkládání do klína se může projevit i na nižší pohyblivosti spermií. Stejně negativní dopady mají i elektromagnetické vlny. 

Zázraky na počkání?

Když už lidé rozhodnou, že budou rodiči, chtějí výsledek hned. „Mnoho pokusů a průzkumů ukázalo, jak moc jsme odtrženi od reality. Nevidíme nikoho umírat, uctíváme technologie. Myslíme si, že když ovládáme telefon, ovládneme i to, kdy počneme,“ říká MUDr. Marek. Podle MUDr. Machače chodí do reprodukčních klinik stále více párů, kterým se nedaří rychle otěhotnět a nechtějí čekat. „Jsou přesvědčeni, že jejich potíže vyřešíme, ideálně do tří měsíců. Chtějí výsledky. Hledají informace na internetu, neustále se dozvídají o nových možnostech, střídají kliniky, pídí se po zázračné metodě, která jejich problém okamžitě vyřeší,“ doplňuje MUDr. Machač. Lékaři obecně nabádají mladé muže, aby neodkládali otcovství na pozdější léta. 

Důvod potvrzuje i výzkum Laury Dodge. Při něm byly ženy rozděleny do čtyř skupin podle věku: ženy, které neoslavily ani třicítku, ty mezi 30 a 35 lety, 35 až 40 let a poslední skupinou byly ženy mezi 40 a 42 lety. Jejich partneři byli rozděleni do stejných skupin s jednou navíc pro muže starší 42 let. Cílem studie bylo zjistit, jakou roli zde hraje věk obou partnerů při úspěšnosti umělého oplodnění. Výsledky potvrdily, že nejnižší šanci mají ženy v nejstarší věkové skupině. U nich nehrál věk partnerů žádnou roli.

Co je ale zajímavé, pro mladší ženy byl klíčový i věk jejich protějšků. Ty pod 30 let, jejichž partner byl mladší 35 let, měly až 73% šanci na otěhotnění. Ta se však snižovala spolu se stářím partnera až na 46 % v případě, že byl starší 40 let. U starších žen na druhou stranu zvyšovalo úspěšnost umělého oplodnění to, pokud byl partner mladší. Pro ženy mezi 34 a 40 lety dokonce až na 70 % v případě, pokud byl jejich manžel či přítel mladší 30 let. Dítě, jehož otec je ve starším věku, má navíc i vyšší riziko genetických poruch, jakou je například autismus, nebo výskytu ADHD. 

Plodnost a počet spermií ovlivňuje nejen stres, ale i vysoká míra pesticidů ve stravě.

Prevence začíná výživou

Nejlepší řešení je samozřejmě preventivně problémům předcházet. Jednou z nejčastějších příčin nízkého počtu spermií je stres. I muži by proto do svého denního plánu měli zařadit techniky a cvičení, které stres eliminují. Bylo dokázáno, že pravidelná meditace hladinu stresového hormonu snižuje. Zásadní je pro muže také strava – zejména její kvalita. Pesticidy nalezené na produktech a hormony přidávané do mléka a masa mají obrovský vliv na hormonální rovnováhu člověka. Pesticidy napodobují estrogeny v těle. Stejně nevhodné jsou i sojové potraviny. Obsahují koncentrované množství izoflavonů, což je typ fytoestrogenu, který blokuje estrogenové receptory, jež jsou potřebné pro tvorbu testosteronu.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Natural-fertility-info, Patalie, Reprofit International