Hmyzí otravové patří k létu a my se s nimi snažíme vypořádat různými prostředky. Jde to ale i jinak než chemicky. Naši předkové znali přírodu mnohem lépe než my. Proto proti komárům a různému neodbytnému hmyzu používali různé bylinky nebo obyčejný česnek.

Související…

Aby byl hmyz bez šance: Vyhlašujeme válku komárům, ovádům, klíšťatům, mravencům i blechám!
Táňa Urbanová

Například komárům vadí éterické oleje hřebíčku, bazalky, anýzu nebo eukalyptu. Na pokožku můžeme použít vodu smíchanou s 5 až 10 kapkami přírodního oleje nebo ji nechat odpařovat na rozehřáté pánvi. Také vůně čerstvě uřezaných větviček bezu nebo rajčat tyto nevítané návštěvníky odpuzuje. Pokud spíte v létě u otevřeného okna a chcete se vyhnout štípancům, stačí rozříznout citron či limetku, napíchat do nich hřebíček a položit vedle postele.

Málokdo tuší, že účinnými repelenty jsou oblíbené muškáty. A podobně jsou na tom i afrikány.

Pokud se chystáte do lesa na borůvky nebo na podvečerní procházku k potoku, rozdrolte čerstvé listy střemchy nebo jeřabiny a potřete jimi odkryté části pokožky. Jestliže sedíte venku u ohně, přihoďte do něj větvičky jalovce. Během venkovní grilovačky umístěte do středu stolu talířek s nasekaným česnekem a vychutnejte si dobroty bez bzučivého vyrušování.

Vanilkový repelent

Vyrobit si můžete i přírodní postřik proti komárům. Vysypte jeden sáček vanilky do lahvičky s objemem 0,3 litru a zalijte do poloviny teplou vodou. Dobře promíchejte, protože vanilka se pomalu rozpouští. Po 15 minutách můžete nanášet na pokožku. Roztok lze skladovat 2 až 3 dny. Nebo smíchejte vanilkový prášek se slunečnicovým olejem či dětským krémem. Směs nanášejte na pokožku nebo části oděvu.

Málokdo tuší, že účinnými repelenty jsou oblíbené muškáty. Podobně jsou na tom i afrikány se svou charakteristickou vůní. Podobně poslouží i obyčejné bylinky, jako například levandule, meduňka, bazalka, šalvěj nebo máta.

Proti mšicím je osvědčený také tabákový nálev. Od nevítaných škůdců ale pomůže i obyčejný lógr.

Klasické recepty fungují i proti mšicím, které napadají některé rostliny. Proti nim pomůže například i coca-cola, která se smíchá s vodou a pak aplikuje na rostliny. Podobně funguje také mléko. Proti mšicím je osvědčený také tabákový nálev. Dvě lžičky zalijte vařicí vodou, nechte vychladnout a poté rozprašovačem aplikujte na postižené rostliny. Od nevítaných škůdců vám pomůže i obyčejný lógr, který jednoduše přisypte do květníku nebo na záhon ke stonkům.

foto: Shutterstock, zdroj: Ekokoza.cz