Je známá věc, že létání je mnohonásobně bezpečnější než jízda autem po dálnici (a to nejen díky tomu, že existuje dálnice D 1). Přesto se mnohem víc lidí paradoxně bojí bezpečného letu než cesty z Prahy do Brna. Patříte mezi ně? Tak vězte, že existuje řešení v podobě chytré aplikace od firmy SAOR Inc. A samozřejmě jsou zde i obecně platné poučky, jak nepříjemné pocity z letu zmírnit.

Za jednoduchou aplikací stojí bývalý pilot a psychoterapeut Tom Bunn. Jeho „apka“ nabízí minivýuku formou videa, v němž vysvětluje přirozené vlivy, které nejčastěji způsobují pocity strachu, úzkosti a klaustrofobie v letadle. Díky aplikaci tedy brzy pochopíte, že strach z letu nemá žádné logické opodstatnění.

V prostřední a zadní části letadla najdete nejlepší místa

Turbulence nejsou rizikové

Úvahy o tom, že letadlo spadne z oblohy jen kvůli tomu, že se dostalo do turbulencí, jsou naprosto zcestné. Jenže to málokdo ví. Turbulence mohou s letadlem pohybovat maximálně o pár centimetrů. I ten nejsilnější vertikální proud vzduchu, který turbulence způsobuje, nemá na dopravní prostředek žádný destruktivní vliv a nemůže jej tedy odklonit ze své dráhy, natož poškodit konstrukci letadla. Pokud si koupíte pití a sledujete jeho hladinu, všimnete si, že je klidná a neotáčí se. To znamená, že v letadle není přítomný proudící vzduch z venčí.

Vyberte vhodné místo

Požitek z letu může ovlivnit i místo, kam si sednete. Pokud se usadíte uprostřed letadla, čeká vás ten nejpohodlnější let. Budete se totiž nacházet v jeho těžišti. V zadní části prostoru vzdušného dopravního prostředku jsou místa k sezení také dobrá. Ale zase jsou blízko k toaletám, což může být i určitá nevýhoda, pokud musíte sledovat ty, kterým létání stejně jako vám nedělá dobře.

Jak dosáhnout duševního klidu

Duševní rovnováhy docílíte tak, že se postavíte svému strachu a sednete si k oknu. Podívejte se na obzor, užijte si nádherný pohled, který mnozí nikdy nespatří. Všimněte si také, že se horizont i letadlo téměř nepohybují. Tohle zjištění vám k celkovému duševnímu zklidnění určitě pomůže.  

Léky jen když je nejhůř 

Víme, že tablety a léky jsou chemikálie, které mají vedlejší účinky. Pro ty, kteří si netroufnou se svým strachem bojovat "jen" pomocí psychologie, jsou však i ony na místě. Pokud už po tabletách sáhnete, volte raději ty přírodní. Zázvorové tablety patří mezi nejmenší škůdce. Uklidní a potlačí panický strach. Můžete také zkusit běžně dostupné tablety. Stačí si vzít lék hodinu před letem a pak případně každé čtyři hodiny během letu.

Od nevolnosti pomohou nejen léky, ale i správné dýchání

Hlídejte si dech

V úzkostných stavech je potřeba si všímat, jak dýcháte. Musíte se zhluboka nadechovat a posléze pomalu vydechovat. Správné dýchání vás uklidní a dostane do stavu rovnováhy. Při stresu se dech zrychluje a dá vám pocit, že jej nemůžete popadnout. Pro lepší soustředění zavřete oči a vnímejte jen sami sebe.

Zaměstnejte se

Není nic snazšího, než si na cesty vzít notebook, tablet či mobil a pustit si nějaký film nebo muziku. Koníčky, které vás baví, vám pomůžou k jiným myšlenkám. Také zabírá snaha logicky myslet. Křížovky a sudoku jsou šikovnou pomůckou. Pokud s sebou nemáte nic takového, počítejte od jedné do tisíce a naopak. Ovšem může to být trochu nuda.

Konverzujte s ostatními

Nejste jediní, kdo zažívá tu samou noční můru ve stejný moment. Všimněte si, že při letu se spolu často lidé, a to i cizí, seznámí. Navazování kontaktu s druhými pomůže k odreagování. Popřípadě oslovte letušky, které vás povzbudí. Také je potřeba myslet na zkušenosti pilotů. Pamatujte si, že piloti toho o létání ví mnohem více, než jste kdy věděli vy. Bunn přirovnává pilotování letadla k řízení dražšího většího autobusu.

Žádný alkohol

Při letu si rozhodně nepomáhejte alkoholem, ten všechno stejně jako v životě jen zhorší. Dobré je se vyhnout také mastnému a kořeněnému jídlu. Vybírejte si lehce stravitelné potraviny, které nezatíží váš organismus, a pijte hodně vody. 

Čtěte také:

Michal Čagánek: Meditace v zubařském křesle je možná a funguje!

Většina lidí žije v zóně bezpečí. Kde jste vy?

Airbus pracuje na létajících elektronických autech pro městská centra 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today