Nedáte ani ránu bez kokosového oleje, který roztíráte nejen po pánvi přichystané na smažení palačinek, ale i po své pokožce, která je díky němu krásně jemná? Neuplyne snad ani týden, kdy byste si nedali thajské kari připravené jak jinak než z lahodného kokosového mléka? Pak vás jistě potěší, že z kokosové palmy se dá vyrobit daleko více ingrediencí. Jednou z nich je kokosový sirup.

Zatímco oblíbený kokosový olej, sušený kokos či kokosové mléko a krém se vyrábějí ze šťavnaté dužiny kokosových ořechů, sladidlo se získává z jiné části kokosových palem – z květů. Palmové okvětí se opatrně nařízne a sesbírá se z něj nektar, který z něj začne prýštit. Získaná tekutina se pak pomalu zahřívá, aby se z ní odpařila část vody. A lahodný sirup je na světě.

Jde to i bez kostky cukru

Bílý rafinovaný cukr patří mezi potraviny, které lidskému tělu na zdraví opravdu nepřidají. To ale neznamená, že si musíte sladké odpírat. V současné době najdete na trhu velké množství alternativ, ať už ve formě krystalového prášku (třtinový cukr), kapek (stévie) nebo právě sirupů.

Kokosový sirup skvěle nahradí sladidla v teplé i studené kuchyni

Snad nejznámějším sirupem je oblíbený javorový sirup, který se z Kanady rozšířil do celého světa. A není divu, palačinkám jím pokapaným se opravdu nic nevyrovná. Další náhradou klasického bílého cukru, případně včelího medu, je agávový sirup s neutrální chutí, nebo naopak o něco výraznější a tmavší datlový sirup. Do pečení i studené kuchyně se pak skvěle hodí různé druhy obilných sirupů: rýžový, kukuřičný, špaldový, pšeničný a ječný.

Mlsání bez výčitek

Rostlinná sladidla mají hlavní výhodu v tom, že kromě ukojení chuti na sladké dodají organismu energii i spoustu zdraví prospěšných látek. Kokosový sirup pak můžeme nazvat králem mezi rostlinnými sladidly. Obsahuje jich totiž ze všech rostlinných sladidel nejvíce. Má přirozeně nízký glykemický index a obsahuje široké spektrum minerálů v čele s vápníkem, hořčíkem, železem a zinkem. Najdete v něm také vitamíny skupiny B.

A který kokosový sirup vybrat? Sáhněte po sladidle v BIO kvalitě, jaké nabízí například společnost Iswari. V čem je jiný? Neobsahuje žádná přidaná barviva, dochucovadla ani aromata a pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.

Nevtíravá a svěží chuť

Kokosový sirup vyniká svou hustou konzistencí a zajímavou variantou chutí. Ucítíte v něm nádech karamelu, který připomíná také jeho tmavě zlatavá barva. Vlastností, která rozhodně stojí za zmínku, je jeho dobrá rozpustnost. Proto ho využijete v teplé i studené kuchyni. Jednotlivým pokrmům dodá lehký exotický nádech.

A jak ho využijete? Pár kapek kokosového sirupu osladí vaši ranní kávu, šálek horkého čaje i domácí limonádu. Skvěle se hodí i pro dochucení ovocných smoothies, koktejlů a obilných kaší či müsli. Kokosový sirup také najde využití při přípravě koláčů a dezertů nebo jako základ marinád u grilovaných mas či zeleniny.

Spoluautorka: Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: Iswari.cz