Říkejte si, co chcete, ale Arnold Schwarzenegger má talent hýčkat si ty nejnesmyslnější ambice a pak je navzdory všemu naplnit. Jsem děcko tak rachitické, že sotva držím pohromadě? Inu, nejspíš se stanu největším svalovcem světa. Neumím anglicky a jsem krapet dřevo? Budu hollywoodskou hvězdou, až všem vytřu zrak. Jsem republikán? Vezmu si vnučku Bobbyho Kennedyho. Bydlím v Kalifornii, kde se nedá vládnout? Ukážu vám, jak má vypadat guvernér.

Když vejdete do místnosti a víte, že tam někoho zabijete, je to úkladná vražda. A s ropnými firmami je to totéž.

Když proto v neděli Schwarzenegger na texaském festivalu SXSW oznámil, že chce dát k soudu velké ropné firmy, zní to legračně jen na první poslech. „Je to stejné jako s kouřením,“ řekl fanoušek kubánských doutníků, jež v devadesátých letech byly po osmačtyřiceti dolarech za kus. „Tabákový průmysl věděl po léta a desetiletí, že kouření zabíjí lidi, ale skrýval to a popíral to. I ropné firmy z vlastních studií věděly, že nastane globální oteplování a že to bude pro lidi znamenat riziko. Když vejdete do místnosti a víte, že tam někoho zabijete, je to úkladná vražda. A s ropnými firmami je to totéž,“ nabídl Schwarzenegger svůj právní náhled na věc (zhruba takový, jaký byste u kulturisty čekali).

Arnold u svého „ekologického“ Hummera

Zelený mozek

Sedmdesátiletý guvernátor již léta patří k největším zastáncům zelené ekonomiky. Ale i na tak ekologického politika (který v časech neekologického mládí zpopularizoval jízdu v automobilu Hummer, jenž žere dvacet až třicet litrů na sto kilometrů) je to pozoruhodný počin. Snad to souvisí s tím, že na květen připravuje mezinárodní konferenci na dané téma ve Vídni a smysl pro marketing mu nikdy nechyběl.

Kdo další?

Ale také je možné, že skutečně nastává blažené období nadčasové globální spravedlnosti – mohlo by se to jmenovat třeba Prokurátoři bez hranic nebo #Why not me? – a konečně začnou padat hlavy. Za vyučenou dostanou těžaři, chemici, oceláři, energetici, automobilky i třeba krejčovské salony. A zvláštní místo by mělo patřit distributorům antikoncepce, kteří před více než sedmdesáti lety krutě zanedbali Schwarzeneggerovo rodné Štýrsko.

Čtěte také: Optimistické desatero: Životní podmínky se globálně rychle zlepšují

foto: Shutterstock