Věděli jste, že 13. listopadu je Světový den laskavosti? Což takhle někomu darovat úsměv nebo udělat dobrý skutek pro své okolí? Laskavé chování podpoří i slavné osobnosti, mezi nimi například známý youtuber Jirka Král nebo zpěvák Tomáš Klus. 

Nadace Karla Janečka spustila projekt #jsemlaskavec, který chce zviditelnit důležitost tématu laskavosti v současném světě a inspirovat veřejnost. Do tohoto celostátního happeningu se mohou registrovat základní školy, víceletá gymnázia, volnočasové instituce a dětské domovy z celé České republiky. Děti ve věku 6–15 let si vyzkouší, jaké je vykonat nezištný laskavý skutek právě v rámci Světového dne laskavosti, a to v pondělí 13. listopadu. Registraci vždy provádí učitel či vedoucí – osoba starší 18 let. Připraveny jsou krásné odměny, především však může tento nevšední zážitek změnit atmosféru ve škole

„V tuto chvíli máme přihlášeno 282 subjektů z celého Česka. Věříme, že toto číslo ještě poroste, ale již teď jsme velmi spokojeni! Registrace je možná do 6. listopadu. Máme radost, že youtuber Jirka Král se stal ambasadorem projektu a vyzkoušel si, jaké je konat dobro. Jeho video má již přes 141 tisíc zhlédnutí. A to vše bez nároku na honorář, což ukazuje, že i mezi youtubery jsou laskavci. Dalším skvělým laskavým ambasadorem se stal známý zpěvák Tomáš Klus,“ říká Dominika Trčková, koordinátorka projektu.

 

 

A aby toho nebylo málo, tak Světový den laskavosti bude zakončen v rámci speciální FuckUp Night – Laskavec, která vypukne 13. 11. v 19 hodin v jedinečném prostoru Pražské křižovatky. Můžete se těšit na zajímavé a laskavé hosty, kteří budou otevřeně mluvit o tom, co se jim v životě zrovna moc nepovedlo. Pozvání přijal zpěvák Tomáš Klus, podnikatel Martin Hausenblas, módní návrhářka Marie Stará, novinářka Olga Štrejbarová a majitelka Sushiqueen Bára Rektorová. V rámci tohoto večera bude oceněn další #laskavec druhé série za nezištné laskavé skutky pro své okolí. Laskavce nominuje veřejnost na www.nadacekj.cz.

 

Co je to vlastně FuckUp Night? Série pravidelných setkání, během kterých známé osobnosti mluví nikoli o svých úspěších, ale naopak o věcech, co se zrovna dvakrát nepovedly. Jedná se o celosvětové hnutí s původem v Mexiku, kde se v roce 2013 první FuckUp Night uskutečnila. Dnes se koná každý měsíc ve více než 130 metropolích světa. První ročník FuckUp Nights Prague proběhl již v prosinci 2014. Setkání mají za cíl především oslavit neúspěch jakožto zcela přirozenou a přínosnou součást lidského života. Z neúspěchu je třeba se poučit a nechat si jím rozšířit obzory. Vstupné na akci je od 200 Kč a je dobré nenechávat zakoupení vstupenek na poslední chvíli.