Shamsia Hassani je první žena, která se v Afghánistánu veřejně věnuje graffiti. Ač mají ženy, které na svých malbách zobrazuje, na sobě burky a hidžáby, jsou šťastné a svobodné. Doufá, že je svým uměním inspiruje k tomu, aby změnily své životy, a to i v zemi s tak výraznou mužskou dominancí.

Už odmalička projevovala Shamsia zájem o malování. Když byla v deváté třídě, nebylo jí dovoleno studovat umění, jako ostatně nikomu původem z Afghánistánu. V roce 2005 se tedy s rodinou přestěhovala z Íránu do Kábulu, kde navštěvovala tamní univerzitu. O pět let později se zúčastnila workshopu graffiti pod vedením londýnského umělce Chua, který ji inspiroval natolik, že se sama vydala do ulic a tam začala tvořit své "obrazy".

Hudební nástroj má představovat silný a svobodný hlas ženy.

K dosažení svobody nestačí sundat burku

Styl Shamsiiny tvorby je velmi osobitý, s náznaky pop surrealismu, ovlivněný afghánskou kulturou a především feministickými názory. Kromě boje za práva žen chce Hassani skrze své graffiti zahladit bolestné připomínky války v ulicích Kábulu. Mladé ženy na jejích obrazech mají srdcovité obličeje, výrazné řasy a na tvářích zasněný pohled. Hudební nástroje, které zobrazuje v některých malbách, představují hlas ženy jako silný a svobodný. Všechny ženy, které maluje, na sobě mají burku, ale ta podle Shamsii nemusí nutně představovat klec. Podle jejích slov se v ní některé ženy cítí bezpečněji, protože je nikdo nevidí, zatímco ony vidí všechny.

Pro umění riskuje život

Než Shamsia vyrazí do terénu, připraví si náčrt obrazu a barvy, aby mohla pracovat co nejrychleji. Obvykle na ulici tvoří přibližně 30 minut. Reakce kolemjdoucích mužů jsou negativní, a tak se necítí bezpečně. Utéct ale musela jen jednou.

Ulice Kábulu nejsou bezpečným místem, i proto tvoří Shamsia jednu malbu maximálně půl hodiny.

Když si Shamsia vyhlédla místo, poblíž kterého nedávno vybuchla bomba, její rodina ji od malování v tak nebezpečném prostředí odrazovala. Nakonec si místo pouze vyfotila, nechala vytisknout na velký formát a fotku potom použila jako své plátno.

Světové uznání

Kromě tvorby graffiti Hassani také učí na univerzitě v Kábulu. V roce 2009 byla vybrána jako jedna z TOP 10 účastníků druhého kola soutěže Současného afghánského umění a následně byla její díla součástí výstav v 10 zemích světa včetně USA, Vietnamu Indie nebo Rakouska.

foto: Shamsia Hassani , zdroj: Shamsia Hassani