Informací o tom, co je zdravé, existuje tolik, že dávno není možné řídit se všemi najednou. Moderní člověk se potácí od jedné rady k druhé a chybí mu klíč, který by je utřídil. Často proto nevíme, co nám prospěje a co uškodí. Kromě čínské medicíny je zde i tradiční tibetská (tibetsky Sowa Rigpa). Jde o univerzální systém, který učí lidi dosáhnout vnitřní rovnováhy. Pomáhá tak předcházet nemocem, řeší chronické potíže a prodloužuje život.

Tradiční tibetská medicína je vlastně sestra indické ájurvédy a tradiční čínské medicíny. Medicíny se rozvíjely souběžně v různých geografických oblastech Asie po více než čtyři tisíce let. Mnohdy se taky navzájem ovlivňovaly, když si učenci na společných kongresech vyměňovali znalosti a knihy, aby dosáhli širšího poznání. Přesto je každá tato medicína svébytným systémem s vlastní filozofií a nelze je zaměnit.

Tradiční tibetská medicína se praktikuje nejen v Tibetu, ale v celé himálajské oblasti, tedy také v Mongolsku, Bhútánu, Nepálu, Indii i Rusku. Tibetský termín Sowa Rigpa znamená v překladu jednoduše „věda o uzdravování“.  Cestu na Západ si teprve postupně hledá, ale velmi dobře ji znají třeba v Rusku nebo také v Polsku.

Tradiční tibetská medicína pracuje i s bylinkami

Proč se zajímat o tradiční tibetskou medicínu

Možná se ptáte sami sebe, proč přidávat ke všem těm informacím o zdravém životním stylu ještě další rady, tentokrát původem z Tibetu. Existuje snad nějaký důvod, proč by nám právě tradiční tibetská medicína měla umět poradit? Dnešní moderní svět zahlcený technologiemi, polotovary, plasty a chemií má přece na první pohled se starým Tibetem málo společného.

Velkou výhodou tradiční tibetské medicíny je její univerzálnost. V podstatě v každé geografické oblasti po celém světě se v minulosti rozvíjely různě pokročilé léčitelské tradice, které se obvykle specializovaly na léčení místních nemocí za pomoci lokálních bylin a dalších dostupných léčivých prostředků. Ve srovnání s těmito přírodními systémy léčby však pracuje tradiční tibetská medicína s nemocemi a zdravotními problémy na mnohem hlubší úrovni, a proto je možné ji využít kdekoli na světě pro všechny typy zdravotních problémů.

Tradiční tibetská medicína chápe zdraví jako stav, kdy jsou v našem těle v rovnováze všechny elementy, tedy konkrétně prostor, v němž se vše objevuje, a pak země (vše pevné), voda (vše tekuté), vítr (vše pohyblivé) a oheň (vše horké). Nerovnováha mezi nimi je prvotní příčinou všech problémů, a proto základní ozdravnou technikou je v této tradici navracení do původního, rovnovážného stavu.

Dosáhnout rovnováhy

Všechno, z čeho je složeno lidské tělo zevnitř, včetně našich emocí a psychických stavů, ale také všechno, co se vyskytuje ve vnějším prostředí, má charakter jednoho ze základních elementů, tedy je to pevné, tekuté, pohyblivé nebo horké. Navzájem se tělo a prostředí, v němž žijeme, neustále ovlivňují, a proto cesta ke zdraví spočívá právě ve zdravém životním stylu a stravě.

Je velmi individuální, co kdo z nás potřebuje, aby opět dosáhl rovnováhy, protože zatímco u někoho převažuje vítr, jiný má v sobě příliš mnoho ohně a podobně. V příštím článku si budete moci udělat test, který vám prozradí, jaký jste typ a co bude zdravé právě pro vás. Díky tomuto přístupu jsou techniky tradiční tibetské medicíny velmi univerzální a můžeme je použít kdekoli na světě.

Druhou velkou výhodou tradiční tibetské medicíny je systematičnost. Mnohé jiné léčitelské tradice se předávaly ústně z generace na generaci, anebo se také zaměřovaly často specificky jen na určité zdravotní problémy. Naopak Tibeťané skutečně vybudovali vlastní „vědu o uzdravování“, kde se zabývali důsledně všemi aspekty lidského zdraví, rozvinuli anatomii, fyziologii, diagnostiku, patologii a svoje poznatky také zapsali a archivovali. Díky tomu k nim máme dnes přístup v ucelené podobě, přestože nejsou zatím přeložené do většiny evropských jazyků.

S čím umí pomoct?

Právě protože tradiční tibetská medicína nevnímá lidské tělo izolovaně, dokáže velmi dobře pracovat s celou řadou takzvaných civilizačních nemocí a zdravotních problémů, které jsou spojené s životním stylem a stravou. Ideální je samozřejmě těmto problémům předcházet, tedy udržovat se v rovnovážném stavu. O prevenci civilizačních nemocí se budeme zaměřovat i v dalších článcích.

Tradiční tibetská medicína se také zabývá velmi do hloubky vztahem mezi fyzickou a psychickou stránkou lidské bytosti. Emoce, stres nebo jiné rušivé psychické stavy často bývají prvotními impulzy, které nás vyvedou z rovnováhy a nakonec vedou k řadě nemocí. Skrze různé druhy meditačních technik můžeme také předcházet podobným typům onemocnění, vybudovat si psychickou imunitu. Dalším z možných překladů termínu Sowa Rigpa je totiž "vyživovat mysl".

Zatímco s prevencí vám poradíme v článcích, vážnější zdravotní problémy a pokročilé nemoci si vyžádají pokročilou diagnostiku a léčbu specifickými metodami tradiční tibetské medicíny, jako jsou bylinné léky, tibetská akupunktura, masáže a další druhy terapií ve specializované ordinaci. Velmi efektivní je tradiční tibetská medicína také například v léčbě zánětlivých onemocnění.

Autor: Anastazja Holečko

foto: Shutterstock