Chcete se dovědět víc o ekologickém zemědělství, vlivech změny klimatu, záborech půdy, důsledcích nadměrného rybolovu a využívání chemikálií při produkci potravin? Anebo o tom, jaká pozitiva by mělo zařazení hmyzu do našeho jídelníčku? Tak vyrazte mezi 21. a 24. zářím do kina.

V kině BIO OKO a ve Studiu ALTA v Praze 7 proběhne v tomto termínu 7. ročník festivalu  Země na talířiPřipravených je šest dokumentárních snímků v české premiéře, které se stejně jako festival ptají, zda s vírou v současnou i budoucí funkčnost našeho potravinového systému sázíme na iluze, nebo tyto iluze dokonce sami vysazujeme.

Festival se vydává do různých a často kritických oblastí systému produkce a spotřeby potravin a snaží se nalézat odpovědi i možná řešení. Letošní ročník probíhá ve třech městech. V Olomouci proběhne po pražském uvedení ve dnech 9. a 10. října a v Ostravě 21. a 22. října.

Trailer k filmu Potraviny v jiném světle

Téma udržitelného rozvoje a funkčního potravinového systému, který je odpovědný z hlediska sociálních i environmentálních dopadů, je v dnešní době kritické. Světová populace roste, zdrojů nepřibývá. I proto, více než kdy předtím, potřebujeme systém výroby a spotřeby potravin, který zajistí dostatek jídla pro sedm a půl miliardy lidí nyní, ale zachová i zdroje pro budoucí generace. 

Šest snímků v české premiéře mají divákům otevřít oči a zároveň je zavést na dobrodružnou cestu poznání po celém světě.

Trailer k filmu Koloběh jedů

Po každém z filmů následuje debata s hosty, kteří se u nás daným tématem zabývají a nabídnou divákům hlubší kontext i českou perspektivu. Například téma udržitelného rybolovu přiblíží Jan Freidinger z Greenpeace, souvislosti změny klimatu a zemědělství Alexander Ač z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR, problematiku používání chemických látek v zemědělství Miroslav Šuta, expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví a ekologický publicista, zemědělství u nás pan Martin Charvát z oddělení ekologického zemědělství na MZe

Festival Země na talíři je jediný svého druhu v Česku, který upozorňuje na klíčové otázky výroby a spotřeby potravin dnes a v budoucnosti u nás i na druhém konci planety. Proč je téma důležité?  V roce 2050 populace vzroste z dnešních 7,5 miliardy osob až na 10 miliard. Poptávka po potravinách tak stoupne až o 70 %, jedna třetina vyprodukovaných potravin se přitom vyplýtvá. Lidé v České republice žijí tak, že bychom potřebovali 2,8 planety. Další podrobnosti o festivalu naleznete na facebooku.