Čeští vědci vymysleli způsob, jak přeměnit použitý fritovací olej na bioplast. Nová technologie, která už získala i prestižní ocenění, nyní dobývá Čínu i Spojené státy a má hodnotu asi 24 miliard korun.

Vědcům z Vysokého učení technického v Brně trvalo dlouhých 11 let, než nalezli způsob, jak vyvinout technologii na využití použitého fritovacího oleje. Snaha se však vyplatila a nyní míří i na zahraniční trhy. Přibližně 30 fabrik vznikne v Číně, která je považována za největší světový trh s bioplasty i odpadním olejem, zájem však už projevily i Spojené Státy, konkrétně 17 investorů včetně města New York, společnosti Whirlpool nebo Apple. Investice do jedné továrny činí 50 milionů eur, takže k samotné realizaci dojde nejspíše až za několik let.

Českým výzkumníkům trvalo 11 let, než vyvinuli technologii na využití použitého fritovacího oleje. O výsledek mají nyní zájem i takové firmy jako Apple nebo Whirlpool.

Technologická inovace roku

Technologie Hydal získala ocenění za technologickou inovaci pro rok 2015 od prestižní analytické agentury Frost & Sullivan. Jedná se o první biotechnologii na světě, která k výrobě polymeru využívá odpadní zdroje v průmyslovém měřítku bez použití potravinových zdrojů, jako jsou cukr, škrob nebo kukuřice.

Vznik přírodního polyesteru

Při výrobním procesu Hydal probíhá fermentace, při níž jsou mikroorganismy krmeny použitým fritovacím olejem, a poté produkují PHA neboli přírodní polyester. Když je dosaženo požadovaného nárůstu PHA, tento bioplast se izoluje a ekologicky vyčistí. Proces trvá tři dny, během nichž lze ze stolitrového reaktoru vyrobit až tři kilogramy polymer. I druhotný materiál, který při procesu vzniká, je dále využitelný.

Použitý olej doporučují odborníci přelít do plastových lahví a odnést do některého ze sběrných dvorů.

Současná situace v Čechách

Ze všech olejů, které vidíme vyrovnané v supermarketech, se dříve či později stane poměrně problematický odpad. Tuk totiž při ochlazení vytváří hrudky, které na sebe v odpadních rourách nabalují další nečistoty a postupně je ucpávají, urychlují korozi a následně narušují proces čištění v čističkách odpadních vod. Jak tedy s tuky zacházet? Menší množství tuků, například z pánve, je možné nechat vsáknout do ubrousku a poté vhodit do směsného odpadu. U většího objemu doporučují odborníci olej přelít do PET lahve a zanést do sběrného dvora či kontejneru, kterých už jsou v Čechách stovky, například v Praze, Českých Budějovicích, na Ostravsku i Plzeňsku.

Čtěte také: 

Nic nevyhazovat! Vytvořte si z odpadu super hnojivo

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Nerecyklujte plastové lahve, místo toho je snězte!

foto: Shutterstock, zdroj: Hydal Corporation