Eroze pobřeží ohrožuje americkou Louisianu. Každou hodinu se ztrácí půda o rozloze jednoho fotbalového hřiště a do padesáti let může zmizet značná část tohoto státu. Začíná tak závod s časem.

„Desetiletí pronikání slané vody do půdy a poklesy a stoupání hladiny moře způsobily, že břehy Louisiany jsou nejrychleji mizícím pobřežím naší země,“ uvedl Travis Lux z WWNO (veřejné rádio pro New Orleans). „Stát ztrácí každou hodinu pevninu o rozloze jednoho fotbalového hřiště.“ Guvernér Louisiany se snaží urychlit federální povolovací proces a zahájit obnovu postižené oblasti co nejrychleji.: „Pobřeží Louisiany je v krizovém stavu, který vyžaduje okamžité kroky k odvrácení dalších škod. Brzké řešení přinese řadu výhod a obnoví ekonomiku – včetně výroby energie, dopravy, obchodu, rybolovu a přírodních zdrojů.“

Pobřeží Louisiany je v krizovém stavu, který vyžaduje okamžité kroky k odvrácení dalších škod.

Více než polovina obyvatel Louisiany žije na pobřeží

Pobřežní oblast je důležitá zejména pro energetický a námořní průmysl, stejně tak pro obchod. Eroze pobřeží se však urychluje. Guvernér státu uvádí: „Zmizelo více než 4 600 čtverečních kilometrů půdy v letech 1932 až 2010, včetně téměř 800 kilometrů čtverečních bažin mezi lety 2004 a 2008.“ Dále varuje, že pokud nyní nebudou provedeny potřebné kroky, do padesáti let se očekává, že zmizí dalších 6 000 čtverečních kilometrů.

Eroze pobřeží se zrychlila v posledních letech

Guvernér státu doufá, že toto prohlášení umožní pokračování pobřežních projektů: „Stát má v úmyslu realizovat více než 100 záchranných akcí na obnovu a ochranu pobřeží – jako je přestavba močálů a bariérových ostrovů – ale některé z těchto plánů se zpomalují kvůli federálním ekologickým povolením.“ Johnny Bradberry, výkonný asistent guvernéra pro pobřežní aktivity, říká: „Je to závod s časem. Abychom zachránili naše pobřeží, je třeba učinit odvážná rozhodnutí.“

Většina obyvatel Louisiany žije na pobřeží. Kam půjdou, když se do padesáti let očekává zmizení dalších 6 000 čtverečních kilometrů.

Mistrný plán

Projekty, na které upírá guvernér svou pozornost, jsou součástí „Master Plan“ (Mistrný plán), který byl v dubnu letošního roku jednomyslně schválen státním výborem a měl by vyjít na 50 miliard dolarů. Tento program se do značné míry spoléhá na peníze z vyrovnání sporu o ropných skvrnách z roku 2010. V čem spočívá navrhovaná myšlenka? Například doporučuje zpomalit ztrátu půdy odklonem řek, navrhuje přestavbu močálů nebo rozsáhlou výstavbu ochranných hrází.

I přes tento smělý plán se nikdo neodváží říct, jestli bude možné pobřeží zachránit, neboť hladina moří stále stoupá.

 

Čtěte také:

Chile vyhlásilo národní park na neuvěřitelných 11 milionech akrů

Vědci vyvíjejí bioplast z otrub. Za pět let budeme mít první produkty

Lze odvrátit ekologickou katastrofu?

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dredge wire