Vyhnout se v současném světě toxinům, se kterými každý den přicházíme do styku, je téměř nemožné. Je ale možné snížit jejich množství alespoň v našich domovech. 

„Je důležité pochopit, co si vlastně představit pod pojmem karcinogen, tedy které látky jsou za ně považovány a jak jsou klasifikovány,“ říká vědkyně Cara Bondiová, zakladatelka webu Seventh Generation, který se zabývá propagací „zeleného“ způsobu života a radí, jak v našich životech množství toxinů snižovat. „První klasifikací karcinogenů rozumíme sloučeniny, o kterých je definitivně prokázáno, že jsou karcinogenní pro člověka. Pak ale máme ještě tzv. ‚pravděpodobné‘ karcinogeny, tedy přísady nebo chemikálie, o kterých lze předpokládat, že jsou karcinogeny. K tomu, aby za ně byly s definitivní platností prohlášeny, je ale zapotřebí více důkazů.

Které karcinogeny tedy běžně nacházíme ve většině domácností? 

Formaldehyd

Formaldehyd se přidává do mnoha výrobků, byť na etiketách se s nimi nemusíte setkat. Je to proto, že existuje skupina konzervačních látek, o kterých je známo, že formaldehyd uvolňují. Způsob, jakým tyto konzervační látky působí, je ten, že je přidáte do látky, ony následně projdou řadou chemických reakcí a poté do dané látky uvolní formaldehyd. A je to právě formaldehyd, který vykoná veškerou konzervační práci a zabije bakterie. Je to ale také známý lidský karcinogen, který je bez vědomí většiny lidí obsažen ve většině produktů lidské spotřeby.

 Naleznete jej ve většině kosmetických přípravků pro péči o tělo i obličej, make-upech – obzvláště řasenkách, tekutých mycích prostředcích, mýdlech a sprejích. Při koupi se rozhodně vyvarujte přípravků s následujícími složkami: DMDM ​​hydantoin, diazolidinyl, imidazolidinyl, quaternium-15, hydroxymethylglycinát, bronopol, což je obchodní název, který se někdy objevuje jako 2-brom-2-nitropropan-1,3-diol. A pak existuje příbuzná sloučenina 5-brom-5-nitro-l, 3-dioxan.

Glyfosát

Jedná se o nový přírůstek do seznamu známých lidských karcinogenů, do kterého byl přidán v březnu roku 2015. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny tuto známou karcinogenní látku považuje za velmi nebezpečnou. Jedná se o jeden z nejčastěji používaných herbicidů v zemědělství, a proto je pravděpodobné, že jeho rezidua konzumujete i s potravinami pěstovanými konvenčním způsobem zemědělství. Tento herbicid je zkrátka všude včetně hygienických tamponů. Pokud používáte tampony, které nejsou vyrobeny z bio bavlny, zřejmě tuto látku zavádíte i do velmi citlivé oblasti svého těla. Stejně mohou samozřejmě být kontaminovány i další textilie.  

Glyfosfáty se ukrývají i ve vašich tamponech.

Ethanolaminy

Ethanolaminy jsou druhem uvolňovačů formaldehydu, samy o sobě tedy nejsou karcinogeny. Řadí se k nim některé problémy spojené s životním prostředím, ale samy o sobě nejsou škodlivé. Problém však je, že mohou interagovat s dalšími látkami – pokud tyto látky například obsahují dusičnany, pak mohou tvořit nitrosaminy, které už jsou známými lidskými karcinogeny. Tyto látky jsou opět běžné v produktech osobní péče, protože jsou používány jako emulgátory, jež způsobují, že se složky oleje a vody spojí a zůstanou spolu. Jsou také používány k úpravě rovnováhy pH.

1-4 Dioxan

Tato látka sice ještě není potvrzeným karcinogenem, ale určitě za ni bude brzy prohlášena.   Etoxylované povrchově aktivní látky mohou být při jejich zpracování kontaminovány 1-4 dioxanem. Tyto povrchově aktivní látky jsou doslova ve všem, co vytváří bubliny, ať už jde o mycí prášek, mýdlo, prostředek na mytí nádobí, prostředky osobní hygieny, šampony atd. Opět je to jedna z látek, o kterých se na štítku nedočtete.

Příjemná koupel - řekli byste. Až na to, že v pěnách a sprchových gelech je více toho méně příjemného.

Styren

Pod pojmem styren si možná představíte známý polystyren, styren je ale běžně používanou složkou parfémů. A opět známý lidský karcinogen. Pokud jde o parfémy, většina výrobců neuvádí jejich složení. Přitom mnohdy obsahují až 200 složek. My víme, že styren se nachází v mnoha parfémech, protože IFRA (International Fragrance Association) zveřejňuje seznam všech ingrediencí, které používají jejich členové, od největších domů až po nejsilnější výrobce. A styren je na seznamu. Kupujte si proto parfémy jen od těch výrobců, kteří zveřejňují jednotlivé složky parfému, a styren se mezi nimi nenachází.

Polychlorovaný bifenyl (PCB)

Polychlorované bifenyly již byly podrobeny mnoha diskusím a následným regulacím. V nedávné době tuto látku coby zpomalovače hoření obsahovala dětská pyžama, což se dnes už naštěstí neděje.   

Ale je tu ještě něco. Ukázalo se, že PCB se v některých spotřebitelských produktech stále objevují. Jedná se především o produkty se žlutým pigmentem, jako jsou žluté oděvy a textilie a žlutý papír. Snažte se proto takovýchto výrobků vyvarovat.

Žlutá patří k barvám sezóny. Ovšem kontrolujte barviva!

Olovo

V posledních letech se tradovalo, že olovo se nachází ve rtěnkách a starých barvách. Olovo se stále velmi často vyskytuje v barvivech, protože je to přirozeně se vyskytující prvek. Zatímco neexistuje jednoznačný důkaz, že je olovo karcinogenem pro člověka, skutečný problém olova je ten, že je to neurotoxin, který může vést k poruchám učení a vývojovým poruchám.

Benzen

Jedná se o další složku, o které se nedočtete na etiketách, ale běžně se objevuje v rozpouštědlech, pryžovém cementu, lepidlech a odmašťovacích přípravcích, tedy prostředcích, které zřejmě máte   pod kuchyňským dřezem nebo v garáži. Opět se jedná o známý lidský karcinogen. Na etiketách se také neobjevuje, ale mnoho společností si je vědomo tohoto problému a na obalu pak tvrdí, že se jedná o přípravek bez benzenu

 

foto: Shutterstock, zdroj: Goop