Naše paměť je poměrně nepřesná a snadno ovlivnitelná. Například při výletu hezkou krajinou mnozí z nás sahají po fotoaparátu nebo mobilním telefonu. To abychom si zachovali tu krásu na později. Víme, že vzpomínky časem šednou a krásný západ slunce na fotografiích svoje kouzlo neztratí. Počítáme s tím, že fotografie nám pomohou vzpomínky oživit a posílit, což nejnovější výzkumy potvrzují.

Problémem ale je, že když fotíme a následně snímky sdílíme s přáteli na sociálních sítích, nedáváme vlastně pozor na to, o co jde především, nevnímáme paradoxně pozorně, co vlastně fotíme. Tedy to, na co bychom chtěli později vzpomínat. Nepoužíváme krátkodobou paměť, a tím pádem není šance, že to důležité pronikne do paměti dlouhodobé.

Související…

Terapeutka paměti: Vzpomínky se silným emočním nábojem v nás zůstávají nejdéle
Milada Kadeřábková

Dvě paměti

Zkuste si porovnat své dva dny na výletě v neznámém prostředí bez focení a s focením. Sami na sobě poznáte, že tvorbě vzpomínek více sedí pozorování a rozhlížení se bez focení a „ukládání“ zážitků do své paměti, tedy do mozku. Focení ruší soustředění, jeho jednoznačnou výhodou je možnost podívat se na snímky zpětně.

To ostatně dokazují i výzkumy, které nechají projít figuranty kolem zajímavých míst. Jedni mají telefony a fotí, druzí se „jenom“ dívají. Když se po týdnu obou skupinek výzkumníci zeptali na detaily z výletu, ti, co nefotili, si samozřejmě pamatovali víc.

Výzkum potvrzuje: Fotoaparát nebo telefon nás rozptyluje. Soustředíme se na jeho ovládání a samotným objektům, které fotíme, moc pozornosti nevěnujeme. 

Proč tomu tak je? Fotoaparát nebo telefon nás rozptyluje. Soustředíme se na jeho ovládání a samotným objektům, které fotíme, moc pozornosti nevěnujeme. Máme vlastně dvě možnosti – buď ukládáme vzpomínky do paměti telefonu, nebo do paměti své. Ideální se zdá být rozumná kombinace přístupů, dívat se a také trochu fotit. Přece jen, když se chceme pochlubit známým se svými zážitky, jedna fotka je nad tisíc slov.

Naše závislost na paměti telefonu nám může nejenom v případě focení nadělat starosti. Vzpomínáte si na dobu, kdy jste si mnohá telefonní čísla pamatovali z hlavy? Kdy jste si nemuseli do aplikací zapisovat místa, data a časy schůzek? S elektronickými pomocníky přišla lenost, přestali jsme využívat paměť a spoustu dat přesunujeme z vlastní paměti do aplikací. To ale není ono čištění hlavy, o kterém Flowee neustále referuje.