Sociální sítě byly zaplaveny podvody, konspiračními teoriemi a nepravdivými informacemi o koronaviru. Ohnisko šíření viru bylo spojováno například se zaváděním 5G sítě, další výmysl obsahoval popis nehody v jednom z čínských výzkumných center a samozřejmě nechyběly ani báchorky o tom, že epidemie je šířena proto, aby na patentech souvisejících s léčením vydělali Rotschildové.

Nebezpečnější než konspirační teorie jsou ale zavádějící lékařské rady, i když jsou možná míněny s dobrými úmysly. Falešné zprávy třeba tvrdí, že virus neinfikuje děti a že infekce je zničena při teplotách nad 27 °C. Tyto dezinformace si na sociálních sítích čtou stovky tisíc lidí a bylo by s podivem, kdyby jim určitá část konzumentů neuvěřila. Pokud by se lidé těmito nesmyslnými radami řídili, jde jim doslova o život.

Provozovatelé: Pracujeme na tom

Technologické firmy pod tlakem vlád a lékařských odborníků zvyšují své úsilí v boji proti dezinformacím. Společnosti Google, Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Reddit a LinkedIn nedávno vydaly společné prohlášení, v němž oznámily, že spolupracují na řešení problému. Ale s rostoucím náporem dezinformací musejí technologičtí giganti zároveň posílat své zaměstnance domů, protože s tím množstvím zkrátka už nic neudělají, a jejich úsilí je pořád závislejší na umělé inteligenci.

Zvýšená závislost na automatizovaném moderování povede k nespravedlivému odstranění větší části obsahu.

Lidští moderátoři obsahu jsou tak nahrazováni systémy umělé inteligence a třeba Facebook tvrdí, že ztráta lidských recenzentů povede firmu ke zvýšení závislosti na proaktivní automatické detekci obsahu v jiných oblastech, jednat se bude třeba o násilný obsah.

Ponoukání k dezinformacím

Google, YouTube a Twitter varovaly, že zvýšená závislost na automatizovaném moderování povede k nespravedlivému odstranění větší části obsahu a že proces odvolání těch, jejichž statusy budou nespravedlivě vymazány, může být nyní také pomalejší.

Mohlo by to dokonce vést k dalším dezinformacím, pokud ti, kteří jsou nespravedlivě odstraněni, budou například tvrdit, že byli zablokováni z politických důvodů.

Související…

Proč i chytří lidé věří fake news? Protože si umějí dezinformace obhájit
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: TheNextWeb