Tři sta bankomatů společnosti In2Retail, které jsou rozmístěné po celém Nizozemsku, začalo nedávno na displejích zobrazovat upozornění na pohřešované děti včetně jejich fotografií. Bankomaty se nacházejí převážně na letištích, v nákupních centrech a v těsné blízkosti památek, které lákají turisty. Displeje klientům ukazují nejčerstvější případy pohřešovaných dětí nikoli jen z Holandska, ale z celé Evropy. Pokud se tento nápad ukáže jako úspěšný, úřady mohou systém rozšířit i na další provozovatele bankomatů. Nizozemsko je prvním státem, který podobný systém testuje.

Kompatibilní bankomaty umožňují zobrazovat dva různé druhy upozornění: Vermist Kind Alert a Amber Alert. Obě služby jsou zaměřené na šíření informací o pohřešovaných dětech. Amber Alert se používá v urgentnějších případech, kdy se předpokládá, že dítě, po kterém se pátrá, je v bezprostředním ohrožení života. Pokud je využita tato závažnější výstraha, součástí informování veřejnosti je také odeslání SMS, zveřejnění na Facebooku i v rozhlasovém a televizním zpravodajství.

Po úspěšném dokončení pátrání jsou veškeré informace o dětech na všech kanálech smazány.

Podle informací oficiálních stránek AmberAlert.eu bylo v roce 2018 po celé Evropě vydáno 26 upozornění o třiceti pohřešovaných dětech z EU. Úspěšnost pátrání byla poměrně vysoká, 97 % bylo bezpečně vráceno rodičům.

Stáhněte si i aplikaci

Společně s upozorněními, která budou zobrazovat fotografii dítěte a informace o jeho potenciálním místě pobytu, budou bankomaty také přehrávat videa, která by lidi měla přimět k tomu, aby se přihlásili k odebírání budoucích upozornění na svých mobilních telefonech. Amber Alert uvádí, že po úspěšném dokončení pátrání jsou veškeré informace o dětech na všech kanálech smazány.

Systém byl také integrován do hojně používaných navigačních aplikací Waze a Google Maps.

Bankomaty jsou zatím posledním místem, kde se upozornění na pohřešované děti objevuje. Údaje ze systému Amber Alert jsou zobrazovány také na reklamních obrazovkách, dálničních informačních tabulích, billboardech a na internetových stránkách napříč celou Evropou, ale i ve Spojených státech amerických a jinde.

Do hojně používaných navigačních aplikací Waze a Google Maps byl systém také integrován a umožňuje zobrazovat informace ve spojení s polohou jejich uživatelů. Je tedy možné upozorněním oslovit ty, kteří se nacházejí blízko místa, kde bylo dítě naposledy spatřeno.

Související…

Režisér filmu V síti Vít Klusák: Po traileru se děti začaly ozývat na krizové linky
Hana Vacková

foto: The Verge, zdroj: The Verge