Největší pokles střední délky života podle výzkumu zaznamenali muži z USA se snížením o 2,2 roku, následovali litevští muži (1,7 roku). Vědci srovnávali údaje s rokem 2019. Podle výzkumu vedeného na oxfordském demografickém institutu Leverhulme Center for Demographic Science nynější ztráty naděje na delší život překročily ty, které byly zaznamenány v době rozpadu východního bloku v Evropě.

Doktor José Manuel Aburto, spoluautor studie, prohlásil: „V západoevropských zemích, jako je Španělsko, Anglie a Wales, Itálie, Belgie a další, byly naposledy tak velké meziroční poklesy průměrné délky života pozorovány během druhé světové války.“

Trend posledních let je pryč

Zjištění jsou uvedena v dokumentu publikovaném v International Journal of Epidemiology. Z 29 zkoumaných zemí jich celkem 27 zaznamenalo statistické zkrácení střední délky života.

Ženy v osmi zemích a muži v 11 zemích zaznamenali ztráty větší než jeden rok.

Britský statistický úřad odhadl, že průměrná délka života mužů ve Velké Británii se poprvé po 40 letech snížila, a to kvůli dopadu koronaviru. Očekává se, že chlapec narozený v letech 2018 až 2020 bude žít do svých 79 let, což je podle úřadu pokles ze 79,2 roku oproti chlapcům narozeným v letech 2015 až 2017. Aburto uvedl, že rozsah ztrát délky života byl ve většině zkoumaných zemí značný, přičemž 22 z nich zaznamenalo pokles větší než půl roku života.

Ženy v osmi zemích a muži v 11 zemích zaznamenali ztráty větší než jeden rok. V průměru přitom trvalo 5,6 roku, než tyto země v poslední době dosáhly jednoho roku prodloužení střední délky života. Tyto pokroky v průběhu roku 2020 zmizely, a to v důsledku koronaviru. Muži zaznamenali ve většině zemí větší pokles délky života než ženy, čísla byla ovlivněna zejména úmrtími na koronavirus.

Související…

Zabiják cholesterol zkracuje život v průměru o 5 až 10 let
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian