Ačkoli se většina lidí z boje s koronavirem plně zotaví, relativně významná část nakažených bojuje s jeho dlouhotrvajícími a někdy značně vysilujícími příznaky. Zažívají stav, kterému se říká dlouhý covid. Odhady, kolik procent pacientů dlouhý covid postihne, se značně liší. Výzkum amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zveřejněný v červnu 2022 však odhalil, že je to až jedna pětina nakažených. Vzhledem ke stovkám milionů hlášených případů onemocnění covid-19 po celém světě tedy i skromnější odhady naznačují, že trvalými následky trpí desítky milionů lidí.

Přestože tito pacienti vyhledávají účinnou péči, mnoho z nich zjišťuje, že dosáhnout úlevy není zdaleka tak jednoduché, jak si možná mysleli. Možností léčby je totiž velmi málo, a pokud už jsou, stojí se na ně dlouhé fronty. Na řadu tak přicházejí šarlatáni, kteří nabízejí neověřené produkty a léčbu za obvykle přemrštěné ceny. Je to osvědčený model. Mezi soucitnými frázemi dští síru na moderní medicínu, pranýřují „bezcitné lékaře” a vysmívají se pomalému tempu a vysokým cenám klinických studií. Díky pokoutně získané důvěře pak draze prodávají neověřené léčebné postupy a falešnou naději.

V USA se už zprávy o takových neověřených léčebných postupech množí. Jedná se zpravidla o doplňky stravy, vitaminy, infuze, půsty, ozonoterapie a další. British Medical Journal v červenci 2022 zveřejnil zprávu o trendu tzv. „čištění krve”, za kterým cestuje stále rostoucí počet pacientů na soukromé kliniky na Kypru, v Německu a Švýcarsku.

Nákladná očista

Aferéza je zavedená léčebná metoda, ale používá se k léčbě specifických stavů filtrováním známých problematických složek krve, jako je např. LDL (lipoprotein o nízké hustotě) u lidí s vysokou hladinou cholesterolu, nebo odstraňování zhoubných bílých krvinek u lidí, kteří trpí leukémií. Problém je v tom, že účinnost aferézy nebyla u dlouhotrvajících příznaků covidu nikdy potvrzena.

Zaplatila přes 60 tisíc dolarů za léčbu, která kromě aferézy zahrnovala například vitamínové infuze, hyperbarickou kyslíkovou léčbu a další metody. Po dvou měsících pobyt na klinice pro jeho naprostou neúčinnost ukončila.

Zdá se, že u covid pacientů se aferéza používá k odstranění nejrůznějších složek krve, které mohou, ale také nemusí potíže způsobovat. Patří mezi ně právě LDL a zánětlivé molekuly, což je strategie původně určená k léčbě lidí s kardiovaskulárním onemocněním.

Beate Jaegerová, vedoucí Lipidového centra v německém Mühlheimu, předpokládá, že krev lidí, kteří trpí dlouhým covidem, je příliš viskózní a obsahuje krevní sraženiny (tromby). Předpokládá, že ředění krve pomocí léků a aferézy může zlepšit mikrocirkulaci a celkový zdravotní stav. Neexistují však žádné důkazy, že je tato hypotéza správná nebo že je léčba účinná. Když se Jaegerová pokusila svou hypotézu publikovat v německém lékařském časopise, byla odmítnuta.

Robert Ariens, profesor cévní biologie na Lékařské fakultě Univerzity v Leedsu, považuje zavedení aferézy jako léčebného postupu dlouhého covidu za předčasné. „Pokud neznáme mechanismy, na základě kterých se mikrotromby tvoří, a nejsme si jisti, že jsou příčinou onemocnění, aplikace takové léčby není bez rizika. Jak aferéza, tak i používané antikoagulační léky totiž mohou způsobit různé zdravotní komplikace, například krvácení,“ uvedl pro British Medical Journal.

Hořká zkušenost

Beate Jaegerová však přesto vyjádřila hluboké rozhořčení nad „dogmatismem” v medicíně a tvrdí, že na své klinice léčila pacienty, jejichž zdravotní stav se díky její léčbě rapidně zlepšil. „Když vidím dítě na vozíku, které rok trpí, raději léčím a nečekám na stoprocentní důkazy,“ uvedla. A Jaegerová není sama. Aferézu pro léčbu dlouhého covidu začaly nabízet i další kliniky. A i ty nacházejí své pacienty.

Gitte Boumeesterová z Nizozemí tak zoufale toužila po úlevě od příznaků covidu, že zaplatila více než 60 tisíc dolarů (téměř všechny své úspory) za léčbu na Kypru i přes to, že registrační formulář, v němž prakticky přijala plnou odpovědnost za výsledek léčby, byl plný pravopisných chyb a nedokončených vět.

Na kyperské klinice pak podstoupila sérii léčebných postupů, které kromě aferézy zahrnovaly například vitamínové infuze, hyperbarickou kyslíkovou léčbu, aplikaci antikoagulancií, které snižují srážlivost krve, a hydroxychlorochinu, který je už notoricky známý tím, že proti covidu neúčinkuje. Po dvou měsících léčby a totálním vyčerpání svého bankovního účtu však nezaznamenala žádné zlepšení, a tak se, bohatší o jednu hořkou zkušenost, rozhodla pro ukončení pobytu.

„Myslím, že by měli více zdůrazňovat experimentální povahu léčby zejména proto, že je tak drahá,“ uvedla později Boumeesterová. „Než jsem se k tomu upsala, tušila jsem, že výsledek je nejistý, ale všichni na klinice jsou tak pozitivní, že tomu začnete věřit také a začnete doufat.“

Související…

Děti, jež jsou alergické na potraviny, covid tak snadno nechytí. Neví se proč
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Wired