Věděli jste, že nejcitlivějším a nejužívanějším z lidských smyslů je právě čich? Vůně dokáže ovlivnit emoční rozpoložení člověka, což z ní dělá strategický nástroj, kterým lze proměnit naši náladu a chování. Zároveň může napomáhat snížení stresu, zlepšení spánku či zvýšení sebevědomí. Užívána je také k povzbuzení mysli nebo naopak k prohloubení meditačního stavu vědomí.

Asociace mezi určitými vůněmi a jejich účinkem lze dokonce pěstovat. Vůně sama o sobě nemá žádný význam, dokud ji naše mysl nespojí s nějakým (ne)příjemným prožitkem. Vytvářením vazeb k určitým vůním můžeme cíleně zlepšovat svou psychickou pohodu, a tím pozitivně ovlivnit i své fyzické zdraví.

Vůně může být praktickým společníkem v průběhu celého dne. Mátou můžeme svou mysl povzbudit, levandulí naopak navodit pocit odpočinku a jasmínem zkvalitnit náš spánek. Ovšem vůně sama o sobě je užívána ženami také jako jejich osobní vizitka. Podle čeho však volit vhodný parfém?

Jak si obléci vůni

Žena stejně jako příroda prochází cyklem smrti a obrody, to znamená, že během jediného menstruačního cyklu může inklinovat k různým vůním. Podle účinku jednotlivých ingrediencí může například volit parfémy, které korespondují více s potřebou aktivity či naopak pasivity, nebo nás nos může v jediném měsíci odklánět od svěžích vůní k zemitějším tónům.

Jedním ze záchytných bodů při výběru vůně se pro nás může stát například příležitost, pro kterou parfém vybíráme, nebo také roční období, v němž se chystáme danou vůni užívat. Volit můžeme také mezi parfémy přírodními, s autentickou vůní vstupních ingrediencí, nebo syntetickými. Ať už se ale rozhodneme jakkoliv, vždy je vhodné svůj vítězný tip ozkoušet na vlastním zápěstí. Vůně díky různorodému složení pokožky a rozdílné teplotě těla získá jiný „odstín“ než na testovacím papírku.

Originální kolekce

Žena jako ozvěna čtvera ročních období se stala inspirací a podnětem ke spolupráci hudebního projektu Vesna a Perfumed Prague.

Z tohoto setkání vzešla originální kolekce parfémů inspirovaná právě proměnami přírody, které zároveň korespondují s jednotlivými ženskými archetypy dívky, milenky, matky a vědmy. Pro vytvoření těchto parfémů byly využity zdejší ingredience, jejichž aroma je zapsané v naší čichové paměti.

Máte-li tedy chuť novým a osobitým způsobem oslavit nadcházející období sklizně (Mabon), zkuste si obléci vůně vycházející z darů zdejší krajiny.

Parfém Mokoš od značky Vesna bohyně je odrazem slovanského podzimu a snoubí se v něm černý bez, dubový mech a vůně trávy po dešti. Takový parfém nejenže krásně voní, ale také probouzí naši emoční paměť a pojí se s cyklem přírody a krajiny, ve které jsme vyrůstali.

foto: Shutterstock a Vesna, zdroj: Vasna bohyně