A co děti? Pomyslel někdo na děti? Tak zní častá otázka, když dojde na diskuzi o legalizaci konopí. Pravdou však je, že současná prohibice děti nijak nechrání, právě naopak.

Související…

Kanadě chybí už jen krok k legalizaci konopí
Lukáš Hurt

V posledních šesti letech legalizovala konopí řada států – od Uruguaye přes Colorado, Oregon, Aljašku či Kalifornii až po Kanadu. Návrh na povolení pěstování a držení konopí alespoň pro vlastní potřebu nedávno představili v Poslanecké sněmovně České republiky i zástupci Pirátské strany.

Minimálně od roku 2011 množství uživatelů alkoholu a ostatních drog plynule klesá, tvrdí dále průzkum.

Odpůrci těchto progresivních změn velmi často argumentují tím, že legalizace či jakékoli uvolňování prohibičních zákonů povede k obrovskému nárůstu spotřeby mezi dětmi, oficiální statistiky a výzkumy ale hovoří o efektu spíš opačném. Čím to je?

Zakázané „ovoce“

První průzkum provedený v Kalifornii po předloňské legalizaci rekreačního konopí ukázal, že mezi mladistvými došlo dokonce ke snížení konzumace této rostliny, a to na všech stupních středních škol. Výsledky dvouleté studie zdraví dětí a mladistvých (Biennial State California Healthy Kids Survey) z léta 2015 až 2017 se navíc shodují s daty získanými z ostatních amerických států, kde byla v posledních letech ukončena konopná prohibice.

„Žáků, kteří užili konopí minimálně jednou v životě, bylo v dotazovaných věkových skupinách 4 % třináctiletých, 17 % patnáctiletých a 32 % sedmnáctiletých, což ukazuje na pokles o 4 procentní body u první a 6 bodů u následujících dvou skupin,“ zjistili autoři kalifornského výzkumu.

Konopí ztrácí „punc zakázaného ovoce“, které je třeba si vyzkoušet.

Minimálně od roku 2011 množství uživatelů alkoholu a ostatních drog plynule klesá, tvrdí dále průzkum. Tento trend nijak nenarušila ani legalizace rekreačního užívání z roku 2016, ani předchozí rozmach léčebného konopí.

Podle dotazovaných žáků je hlavním důvodem, proč už jim konopí nevoní jako dříve, lepší informovanost o možných rizicích i to, že konopí ztrácí „punc zakázaného ovoce“, které je třeba si vyzkoušet. Razantně se zvýšil například počet třináctiletých a patnáctiletých, kteří užívání konopí svými vrstevníky silně odsuzují.

Do vzdělání a prevence

Tim Torlakson, vysoce postavený úředník na kalifornském Ministerstvu školství, v prohlášení, které reaguje na výsledky nového výzkumu, uvedl, že pedagogové „musejí i nadále vytrvat v úsilí předcházet nebo alespoň minimalizovat užívání konopí mezi žáky“.

V tom jim ovšem legalizace pro dospělé rozhodně nebrání, naopak – „legalizační státy“ směřují významnou porci peněz vybraných na takzvaných konopných daních právě do vzdělávání a prevence.

Legalizace má další výhodu: nemusíte chodit k dealerovi, u něhož nevíte, co vám prodá


Odpůrci legalizace si navíc neuvědomují jednu zásadní věc: Za současného prohibičního stavu je pro mládež jednoduché opatřit si trávu i další drogy u dealera, kterého nezajímá, kolik je zákazníkovi let. Zkuste se zeptat svých dospívajících ratolestí, jestli neznají někoho, kdo zná někoho, kdo by jim dokázal sehnat trávu. Pokud se nebojí říct vám pravdu, v naprosté většině vám odpoví kladně.

V případě legalizace dochází logicky k omezení černého trhu, jelikož většina dospělých si raději než od dealera koupí legální konopí v prodejně.

V případě legalizace dochází logicky k omezení černého trhu, jelikož většina dospělých si raději než od dealera koupí legální konopí v prodejně, přičemž tyto prodejny musejí samozřejmě stejně jako hospody ověřovat, zda je dotyčný plnoletý. Jak navíc ukázala řada akcí policistů v utajení, které v poslední době proběhly v několika amerických státech, téměř všechny tyto prodejny opravdu poctivě kontrolují věk svých zákazníků.

Jak by to fungovalo u nás, kde alkohol (který je mimochodem mnohem nebezpečnější a návykovější než nějaké konopí) dětem bez ostychu nalévají v každé druhé putyce, je otázka. To už ale není záležitost legalizace konopí.

foto: Shutterstock, zdroj: California Healthy Kids Survey