Pokud máte pocit, že to ve vedrech sice pálí, ale vám to moc nepálí, tak máte nejspíš pravdu. Věhlasná Harvardská univerzita provedla na malém vzorku studentů test, který potvrdil, že v extrémním horku náš mozek opravdu snižuje svoji činnost.

Související…

Vlna veder: Polární proudění nese extrémní teploty i požáry víc na sever
Ivan Verner

Zmíněné studie se zúčastnilo čtyřiačtyřicet studentů. A probíhala tak, jak si asi dovedeme představit. Polovina studentů přespávala v budově s klimatizací a polovina si této výhody užívat nemohla. Respondenti byli krátce po probuzení podrobeni testu kognitivních schopností prostřednictvím mobilní aplikace.

Uvařený mozek

Ti, kteří spali v klimatizované místnosti, si v testu vedli poměrně dobře, ale jejich kolegové, kteří spali v horku, reagovali v testu pomaleji, konkrétně o 13,4 %, a výsledky měli také horší, a to o 13,3 %. Test probíhal opakovaně během dvanácti dnů v létě v roce 2016. Bylo to v období vlny veder, která trvala pět dní. Přesto pokus mohl trvat ještě týden navíc.

V neklimatizovaných budovách zůstala vysoká teplota až 48 hodin po ochlazení. Jeden z respondentů spal při teplotě 31 °C.

Zajímavé, a to nejen pro mozek, totiž je, že i po těch největších vedrech a při následném ochlazení zůstaly neklimatizované budovy velmi vyhřáté. Jsou totiž konstruované tak, aby v zimě udržely teplo, a tím pádem v nich teplota výrazněji neklesá ani během letního ochlazení.

V neklimatizovaných budovách tak zůstala vysoká teplota až 48 hodin po ochlazení. Jeden z respondentů, pobývající v newyorském Brooklynu, spal dokonce při teplotě 31 °C. Je tedy samozřejmé, že po probuzení mohl mít jisté potíže nastartovat se a začít nějak fungovat.

Civilizace podle klimatizace

Studie se tedy dá vykládat i socioekonomicky, a to velmi jednoduše. Pokud jste z chudé rodiny, která si nemůže dovolit klimatizaci, pak vás může spánek v horku, a tím pádem i zpomalení mozku stát problémy ve škole nebo v práci.

Pokud jste z chudé rodiny, která si nemůže dovolit klimatizaci, pak vás může spánek v horku stát problémy ve škole nebo v práci.

Ve Spojených státech amerických má klimatizaci asi 87 % domácností, což naznačuje, že jde o velmi důležitou výbavu. Celosvětově je v provozu 1,6 miliardy klimatizačních jednotek a někteří odborníci předpokládají, že v roce 2050 to bude pětkrát víc, hlavně kvůli očekávaným klimatickým změnám.

foto: Shutterstock, zdroj: Big Think