Společnost Google po dvou průšvizích s dnes již bývalými zaměstnanci vydala první zprávu o tom, jaká je její „personální struktura“. V srpnu 2017 musel z firmy odejít mladý inženýr James Damore, který zveřejnil interní komunikaci, kde se probírala personální, ale i nepersonální politika firmy. Komunikace byla plná sexistických narážek a urážek. Damore, který si stěžoval, že mladý bílý muž s konzervativním myšlením to má ve firmě těžké, se nyní s Googlem soudí. Další zaměstnanec Tim Chevalier, který byl propuštěn krátce po Damorovi loni v listopadu, zase ve svých příspěvcích propagoval větší „diverzitu“ v řadách zaměstnanců. 

Související…

Ptát se Googlu, kde jste nechali klíče, je ještě pořád v normě
Daniel Deyl

Chevalier prohlásil, že byl propuštěn kvůli kritice sexismu ve firmě a kritice toho, že jsou privilegováni „bílí“ zaměstnanci. Sám je transsexuál a tělesně postižený. I Chevalier se chce s Googlem soudit a na firmu podal už žalobu. Společnost proto reagovala zveřejněním reportu o složení zaměstnanců, kterým chce demonstrovat, že dveře mají ve firmě otevřené opravdu všichni. Jak ale můžeme vidět, z čísel to úplně nevyplývá.

Kdo (kromě bílých mužů) pracuje ve společnosti Google

    30,9 % žen
    2,5 % černochů 
    3,6 % Latinoameričanů 
    0,3 %  domorodců (tedy indiánů) 
    4,2 % míšenců 

Meziročně se čísla údajně skoro nemění, i když Google prohlašuje, že se rovnosti ras i pohlaví ve firemní kultuře dlouhodobě věnuje. Co se vedoucích pozic týče, tak i tam převažují muži (skoro tři čtvrtiny) a běloši (skoro 70 %). Společnost Google říká, že jejím cílem je hlavně získávat talentované zaměstnance a nevadí jí ani absolventi. Zajímavý je i pohled na to, jací zaměstnanci firmu opouštějí. Poměrově jde spíše o lidi jiné barvy pleti, což může svádět k myšlenkám na diskriminaci. Zaměstnanci obecně firmu totiž prý opouštějí hlavně kvůli tomu, že se necítí využití a potřební.

Výhody pro ženy

Co se týče poměru žen a mužů mezi zaměstnanci, tak ten je na technologickou firmu poměrně příznivý. A ženy jsou prý dokonce lépe placené než muži na stejných technických i netechnických pozicích. Problém je ale vidět v malém počtu žen jiných ras, tedy kromě těch s asijským původem. Obecně lze tvrdit, že pokud už je na řídicí pozici žena, s velkou pravděpodobností bude bílá nebo asijského původu.

Zajímavý je i pohled na to, jací zaměstnanci firmu opouštějí. Poměrově jde spíše o lidi jiné barvy pleti, což může svádět k myšlenkám na diskriminaci.

Google chce prý podporovat rozmanitost nejen genderovou a rasovou, ale i kulturní a politickou. Princip rovného zaměstnávání je koneckonců i ve firemním „kodexu chování a antidiskriminačních opatřeních“. Zpráva Googlu, která byla zveřejněna spolu s čísly o diverzitě zaměstnanců, dále uvádí, že „se s kodexy možná neztotožňuje každý zaměstnanec, přesto se ale o těchto tématech diskutuje“. Tak to je dobře.

foto: Shutterstock, zdroj: TechCrunch.com