Co je empatie? Je to, jako byste si obuli boty někoho jiného nebo asi aspoň vyzkoušeli, jak se mu v nich chodí. Spočívá to v porozumění a jiné perspektivě, což někdy může vést až k posunu vašeho chování.

A co naopak empatie není? Není to zdvořilost, dobré mravy a příjemný tón hlasu. Není to velkorysost nebo oddanost. Jde hlavně o to, abychom se odhodlali opustit svou komfortní zónu a pokusili se někoho druhého pochopit.

Související…

Fitness pro mozek: Meditace zlepšuje soustředění, paměť a empatii
Milada Kadeřábková

Ve své knize Applied Empathy (Empatie v praxi) Michael Ventura, americký podnikatel, zakladatel a ředitel kreativní agentury Sub Rosa, navázal na semináře, které pro své klienty, zavedené firmy i startupy organizuje. Popsal v ní sedm archetypů lidí z hlediska empatie. Tyto archetypy nám pomohou pochopit, jak různé osobnosti používají rozdílné techniky k získání nadhledu nad situací:

Alchymista 

Rád zkouší nevyzkoušené a to, na co přišel, testuje experimentálně.

Hledač 

Je odvážný a nebojí se riskovat. Získává nadhled a nápady svým nebojácným úsilím neustále objevovat a rozšiřovat své znalosti. 

Pořadatel setkání 

Rád organizuje setkávání a konverzace. Chápe, jakou hodnotu má prostředí pro vyváření správných situací, při nichž se dá v klidu mluvit. Zkrátka připraví pro rozvoj empatie scénu. 

Mudrc

Váží si přítomnosti a snaží se při práci s kolegy setrvávat v přítomnosti, v tom, co je "teď". Minulost a budoucnost jdou v tu chvíli stranou. 

Kultivátor

Vidí věci z dlouhodobých hledisek. Jsou to lidé, kteří umí nahlédnout věci z patřičné vzdálenosti a vědí, kam míří. Svou perspektivou nahlížení věcí umí pomoci ostatním zorientovat se v situacích. 

Pátrač

Ptá se otázkami, které míří do hloubky. Ví, jak se prokousat povrchními informacemi a dostat se k jádru věci. Pohled na věc si buduje kladením otázek svému okolí. 

Důvěrník

Umí naslouchat. Má trpělivost skutečně naslouchat tomu, co ostatní říkají, a nerozptyluje ho vlastní touha ovládat konverzaci. Naslouchání ho vede k propojení a porozumění lidí. 

Jinými slovy, existují různé způsoby empatie a všechny jsou stejně důležité a stejně kvalitní. Nejde o prokázání laskavosti, ale o pochopení, porozumění. V případě výše uvedených archetypů samozřejmě platí, že jedinec může inklinovat i ke dvěma či více charakteristikám. Můžeme se dokonce naučit vstupovat do jednotlivých rolí a být empatickým různými způsoby. Vše záleží na tréninku a uvědomění si jednotlivých přístupů a jejich využití.

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.fastcompany.com/40576098/empathy-doesnt-mean-be-nice