To, že aplikace na randění nejsou zrovna nejlepšími seznamkami pro dlouhodobý vztah, tvrdí belgická sexuální terapeutka Esther Perelová. A je nutné uznat, že její názor na věc dává smysl. Tyto aplikace nám podle ní dávají až příliš možností. A málokdo si z takového množství dokáže správně vybrat.

Lidé obvykle považují za podvádění sexuální vztah s cizí osobou bez vědomí partnera, což se ale podle Esther Perelové začíná měnit. Podvádět se dá i prostřednictvím mobilního telefonu. Jeden z klientů terapeutky prý prohlásil, že každý večer jde do postele s Instagramem a partnerka to má podobně. Jako by si oba navzájem tímto říkali, že jsou sami a potřebují si povídat.

Vzniká nový druh samoty. Lidé žijí vedle sebe, přesto je každý zahloubán do aplikací ve svém mobilním telefonu, a i když je v kontaktu se spoustou lidí, cítí se sám. Jeho partner je fyzicky blízko, ale všechny jiné podstaty a definice vztahu nejsou naplněny. Proto lidé začnou hledat nový vztah. Jenže jaký?

Vybrat, ale nepřebrat

Aplikace na randění, jako je třeba Tinder, podle Perelové mění naši představu o vztahu, sexu a lásce. Má-li člověk na výběr mezi dvěma partnery, je to poměrně limitující. Ve vesnici a okolí jich více k mání nebylo. S příchodem technologií vzrostl počet třeba na 10, což by bylo ještě únosné. Ale Tinder, chrlící nové a nové možnosti, třeba i stovky či tisíce, celý výběr vlastně mrzačí.

Ti šťastnější si nakonec někoho najdou mimo seznamku a aplikaci nakonec mohou smazat.

Nikdy nekončící tok nových příležitostí k poznání nových potenciálních partnerů může skončit strachem, že člověk něco propásne. A single jedinci často vybírají tak dlouho, až nakonec stejně zůstanou sami. Uživatel aplikace vlastně hledá svůj vysněný protějšek, ten ideální a nejlepší. 

Dělá to samozřejmě opakovaně, takže se vlastně těší na ten okamžik, až najde toho pravého či tu pravou a bude moct tu protivnou aplikaci, kde má tisíce možností, ale málo z nich vyhovujících, konečně a definitivně smazat. Ti šťastnější si nakonec někoho najdou mimo seznamku a aplikaci smazat mohou. Ti méně šťastní budou dál hledat svůj ideál a nakonec zůstanou jen se svou aplikací. Ale i to je vlastně vztah.

Související…

Čtvrtina populace najde partnera v seznamkách. Ale až když vyčerpají „zdroje“ z blízkého okolí
Táňa Pikartová

foto: Shutterstock, zdroj: Recode.net