V knize Brotopia Emily Chang dokumentuje sex party pořádané nejvlivnějšími technokraty Silicon Valley. Profesorka Elisabeth Sheff, která se otevřenými vztahy zabývá už dvě desetiletí, jí k tomu řekla: „Je to vykořisťování. Podělaná mužská arogance á la stará škola, hraničící s prostitucí.“ 

Zastánci se hájí, že je to lepší než náhodná setkání na internetu, protože sex probíhá doma a účastníci se znají. Ale s progresivním chováním, kterým se vůdci internetového věku chlubí, to nemá nic společného. Chang se taky zeptala, co tomuto jevu říkají inteligentní krásky, které se kvalifikovaly na účast v exkluzívním grupáči. 

Několikanásobná podnikatelka Esther Crawford mluví otevřeně o své účasti na tomto druhu party a taky o svých sexuálních experimentech. Jenomže časem se ukazuje, že přitom platí čistě ženskou daň. V hip restauraci v San Francisku se nedávno setkala s tzv. Angel investorem, který projevil zájem investovat do jejího nového projektu. Po večeři jí vypsal šek na dvacet tisíc dolarů a pak se hned pokusil ji políbit. Byla vyjevená a vlastně musela utéct. Crawford si myslí, že dotyčný se doslechl o jejím sexuálním experimentování a usoudil, že spíš než na podnikání si našel někoho, s kým bude mít sex. U jejího mužského protějšku by nikdo k stejnému závěru nedošel. 

Crawford říká, že jí spousta lidí závidí, že může chodit s nezadanými nejžádanějšími muži. Ale ona kroutí hlavou, že to, o co stojí, je "rovné platové ohodnocení, přístup ke kapitálu a k moci. Nebýt přehlížená, když jde o povýšení". A nebýt za děvku, když se rozhodne sexuálně experimentovat. 

Ava pracovala jako šéf asistentka v Googlu, když narazila na svého ženatého šéfa v bondage klubu. Orálně ho právě obšťastňovala žena přivázaná k mrskací lavici, zatímco do ní zezadu pronikal jiný muž. Její boss si Avy všiml, avšak nikdy o náhodném setkání už spolu nemluvili. Ale na jiné akci Googlu se na ni vrhl kolega; když protestovala, odbyl ji slovy: „Nedělej se, ostatní mi říkali, že to máš ráda drsnější.“ Brzy poté Ava z Googlu odešla. Chování, které je v případě muže přehlédnutelné, pro ženu znamená stigma. V odvětví, které se prsí svou otevřenosti a pokrokovosti, to v případě žen tak docela neplatí. 

Dvojí metr

San Francisko je malé, má ostrovní mentalitu, protože každý chodil s každým. Muži běžně řeší busines na sex party nebo ve strip klubu. Ale ženám, které se chovají stejně, hrozí, že se připraví o autoritu a respekt. Jedna z žen oslovených Chang vysvětluje problém: „Když se odmítáte účastnit orgií, přestáváte být součástí elitního kruhu; začnete si připadat mimo. Lidi nejsou překvapeni, když se účastníte grupáče; spíše chtějí vysvětlení, když se jim vyhýbáte. A nejhorší je, že tam řeší byznys, že tam posouvají svůj byznys dopředu. Nebýt u toho znamená být často z kola ven,“ tvrdí. Ona sama právě z tohoto důvodu ze Silicon Valley odešla do New Yorku. 

Jiné vysvětlují, že jakmile začnete, je těžké z tohoto sexuálního kolotoče vypadnout. „A pro ženu to není cesta, která by vedla k záviděníhodné kariéře,“ říká jiná uprchlice z technologického sexuálního ráje. 

„Připadala jsem si jako prostitutka, protože jsem věděla, že jde o mocné chlápky, kteří mi výměnou otevřou dveře důležitých lidí. To je hra, na kterou sází řada žen. Potíž je v tom, že jakmile je žena přítomná hromadné sexuální party, nikdo pak do jejího projektu neinvestuje, neberou ji vážně. Ale když chybí, nepronikne mezi siliconové politbyro.“ 

Jeden ženatý účastník sexuální extravagantní party říká: „Neděje se tam nic, coby nedělali a už nevyzkoušeli dávno předtím hoši z Wall Street. Jen oni přitom neměli hubu plnou inovací, disruptions a jiných vznešených nesmyslů.“

foto: Pexels.com