Zatímco ženy mají k dispozici široký výběr perorální antikoncepce, muži navzdory desetiletí výzkumu nemají v tomto ohledu žádnou možnost. Vše se však pravděpodobně brzy změní. Vědci z American Chemical Society prokázali, že jsou ve vývoji první antikoncepční pilulky pro muže na velmi slibné cestě. Jejich složení však tak slibně nezní – antikoncepce má totiž obsahovat rostlinný extrakt, který afričtí lovci a válečníci tradičně používají jako šípový jed způsobující srdeční zástavu oběti.

Mezi přírodními národy obávaný extrakt ouabain lze získat z kořenů, stonků a semen dvou druhů afrických rostlin, a to Acokanthera schimperi a Strophanthus gratus. Tato chemikálie se na nízké úrovni nachází také v tělech savců, kde reguluje krevní tlak. Ouabain působí též jako srdeční glykosid, zpomaluje srdeční frekvenci a zároveň zvyšuje sílu kontrakcí, a tak je v opravdu malých dávkách předepisován i při léčbě arytmie, hypotenze nebo infarktu.

Jak spolu souvisí srdce a spermie?

Ouabain narušuje průchod iontů sodíku a vápníku přes membránový protein Na+/K+ -ATPase, který se nachází v buněčných membránách a je tvořen proteinovými podjednotkami. Některé podjednotky se nachází v srdeční tkáni, ale jeden jejich typ se vědcům podařilo objevit také v buňkách spermií.

Ouabain se silně váže na tyto podjednotky, čímž na jedné straně významně ovlivňuje činnost srdce, na druhé však potlačuje i plodnost mužů. Využití ouabainu jako antikoncepčního prostředku by sice bylo účinné, avšak spojené s vysokým rizikem poškození srdce.

Vývoj na dobré cestě

Vědecký tým vedený Gundou Georgovou a Gustavem Blancem proto začal pracovat na vývoji ouabainových analogů, které by se vázaly pouze na protein ve spermiích, nikoli v tkáních. Z rostlinného extraktu vědci vypreparovali cukr a přítomné laktony nahradili triazoly, čímž vytvořili preparát, který dokonale znehybní spermie, a to, jak dokazují poslední výzkumy, zcela bez dalších vedlejších vlivů.

Plusové body nové sloučenině přidává i fakt, že je její antikoncepční účinek reverzibilní – funkce spermatických buněk po ukončení léčby derivátem ouabainu by neměla být nijak ovlivněna.

foto: Pexels, zdroj: ScienceDaily