Jen ve Velké Británii domácnosti vyhodí ročně 2 miliony tun potravin, které nebyly včas zkonzumovány. Tomu má pomoci zabránit nové a přehlednější značení na obalech, jež má spotřebitelům usnadnit orientaci v tom, jak mají jídlo uchovávat a dokdy ho mohou konzumovat. V této oblasti nemá jasno ani mnoho českých zákazníků. Jak to tedy s uskladňováním potravin je a proč brambory ani rajčata do lednice nepatří?

Obaly surovin v britských supermarketech ponesou nové označení, jež doporučí spotřebitelům, jaké druhy potravin mají uchovávat v chladu. Nově zavedená ikonka modré ledničky má za úkol pomoci snížit množství potravinového odpadu až o 350 000 tun v celkové hodnotě 1 bilionu liber, a to do roku 2025.

Nové nařízení  pro obchodníky vydal vládní poradní orgán pro potraviny Wrap spolu s Food Standards Agency a oddělením životního prostředí, aby tak zastavil zbytečné plýtvání s jídlem. Třetina tohoto odpadu vzniká právě z důvodu, že nakupující špatně interpretují již existující označení.

Rajčata a avokádo? Ven z lednice

Jak tedy potraviny skladovat, aby co nejdéle vydržely? Pro mnoho z nás bude například překvapivou informací, že do lednice nepatří rajčata ani salátové okurky, protože nízká teplota neprospívá jejich konzistenci, a dřív či později tak získají nevábnou houbovitou strukturu. To samé platí o cibuli, která po delší době v lednici změkne. A ani brambory nejsou vhodným kandidátem na uchovávání v lednici, neboť ztrácejí svou chuť.

Kapitolou samo pro sebe je ovoce. Exotické plody, jako je například meloun, avokádo, ananas a další, jsou zvyklé na přímořské klima, klidně je tedy můžete nechat při pokojové teplotě. Naopak tuzemské ovoce a zelenina vydrží v ledničce nejdéle.

Co se pečiva týká, nejlepší je řídit se radami našich babiček, které chléb vždy balily do utěrky, aby mohl „dýchat“. A když k němu přidáte rozříznutý brambor nebo jablko, vydrží prý ještě déle. Další tipy najdete například na stránkách iniciativy Zachraň jídlo, která proti plýtvání potravinami bojuje už od roku 2013.

Jídlo v policích

Opravdu unikátní přístup k uchovávání potravin má korejská umělkyně Jihyun Ryou, která spolu s Davidem Artuffo vytvořila zajímavý projekt Save Food From The Fridge. Zde jsou potraviny ukládány do speciálních boxů na stěnách tak, aby co nejdéle vydržely a spotřebitel je měl pěkně přehledně na očích.

Podle doporučení Jihyun je například ideální symbióza jablek a brambor, protože jablka uvolňují speciální plyn, který zpomaluje proces klíčení. 

foto: Profimedia, zdroj: FoodStandardsAgency