Odborníci z londýnského Institutu pro výzkum rakoviny uvedli, že základní příčiny rakoviny prsu u mužů zůstávají i přes všechny výzkumy do značné míry neznámé. „Naše studie naznačuje, že neplodní muži mohou mít dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než ti, kteří nemají problémy s plodností. Důvody této asociace jsou nejasné a je potřeba prozkoumat zásadní roli hormonů mužské plodnosti na riziko rakoviny prsu u mužů. Doufáme, že by to mohlo vést k pochopení základních příčin mužské a možná i ženské rakoviny prsu,“ říká autor studie doktor Michael Jones, vedoucí vědecký pracovník specializující se na oblasti genetiky a epidemiologie.

Pomůže diagnostice i léčbě

Ve Velké Británii je každý rok rakovina prsu diagnostikována asi 370 mužům, a protože je to onemocnění poměrně vzácné, výzkum je obvykle omezen na malý počet pacientů. Nový výzkum organizace Breast Cancer Now sledoval 1 998 mužů z Anglie a Walesu, kterým byla rakovina prsu nově diagnostikována během posledních 12 let. Jde o jednu z největších studií, která kdy byla realizována. Studium větší skupiny mužů umožnilo týmu prokázat statisticky významnou souvislost mezi neplodností a rizikem rozvoje rakoviny prsu.

U žen se rakovina prsu vyskytuje asi stokrát častěji než u mužů, muži jí však ve vyšší míře podléhají.

Muži byli dotázáni, zda mají biologické děti, zda oni nebo jejich partnerky někdy měli problémy s početím nebo jestli navštívili lékaře nebo kliniku reprodukční medicíny. Vědci přímo porovnávali plodnost mužů s rakovinou prsu s 1 597 muži, kteří tuto nemoc v anamnéze neměli. Biologický důvod není prozatím jasný, ale vědci zjistili, že muži s diagnózou rakoviny prsu hlásili problémy s plodností častěji. Mezi těmi, kterým byla rakovina prsu diagnostikována, bylo výrazně více bezdětných.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že rakovinou prsu mohou trpět i muži. Ve Velké Británii je však tato nemoc každoročně diagnostikována několika stovkám mužů, z nichž necelá stovka jí také podlehne. Odhalení souvislosti mezi neplodností a rakovinou prsu u mužů je krokem k tomu, abychom mohli najít další způsoby, jak muže a možná i ženy účinněji diagnostikovat a léčit,“ říká ředitel výzkumu v organizaci Breast Cancer Now, doktor Simon Vincent.

Indikace jako u žen

Rakovina prsu se u žen vyskytuje asi stokrát častěji než u mužů. Ti jsou touto nemocí ohroženi nejčastěji ve věku 60 až 70 let, jejich úmrtnost je ale vyšší než u žen. Nejběžnějším příznakem onemocnění je nebolestivá bulka, kterou lze nahmatat v prsu.

Někdy se hmatný útvar může vyskytovat i v podpaží a je většinou nerovného povrchu, nepravidelného tvaru a tvrdší a tužší konzistence. Dalším příznakem může být vtažení bradavky nebo krvavý výtok. Ke stanovení diagnózy se provádí kombinace mamografie a ultrazvukového vyšetření s ohledem na věk pacienta.

Související…

Přírodní lékárna Jany Kubíčkové a Martina Tomka: Chceme, aby si lidé uvědomili, že zdraví je jejich volba
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian