Do ruin starověkých Pompejí, jež leží nedaleko Italské Neapole, byl nasazen čtyřnohý Spot, průmyslově vyráběný robot s širokými možnostmi uplatnění. Jedním z jeho úkolů je prozkoumávat podzemní tunely, které vykopali hledači a zároveň i zloději historických artefaktů. Robota, který je podobný psovi, památkáři využívají, aby mohli lépe spravovat a ochránit místní archeologické naleziště. UNESCO, pod jehož správu římské naleziště spadá, totiž v roce 2013 pohrozilo, že  Pompeje zařadí na seznam míst světového dědictví v ohrožení, pokud italské úřady nezlepší jejich ochranu.

Psí robot Spot, kterého vyrábí americká společnost Boston Dynamics, je schopen kontrolovat i ty nejstísněnější prostory a přitom shromažďovat a zaznamenávat data, která jsou užitečná pro plánování různých zásahů a oprav v této rezervaci. Cílem nasazení čtyřnohého robota je tedy zlepšit kvalitu monitorování Pompejí, ale zároveň i získat větší přehled o stavu a postupu prací, které aktuálně v nalezišti procházejí sanací nebo obnovou.

Bezpečnostní podmínky v tunelech vykradačů hrobek jsou extrémně nejisté. Použití robota umožní rychlejší a zcela bezpečný postup při monitorování celé oblasti.

Dokud se v Pompejích neobjevil Spot, nebyla podle Gabriela Zuchtriegela, ředitele Archeologického parku v Pompejích, pro archeologická naleziště vyvinuta a využívána žádná technologie tohoto druhu. „Technologický pokrok ve světě robotiky ve formě umělé inteligence a autonomních systémů přinesl řešení a inovace typicky spojené hlavně s průmyslovým a výrobním světem, které však až dosud nenašly uplatnění na archeologických nalezištích. Naše řešení charakterizuje různorodost prostředí a velikost lokality,“ uvedl pro britský The Guardian Gabriel Zuchtriegel.

Nebezpečné tunelování

Spot bude také testován pro použití v podzemních tunelech vytvořených vykradači hrobek, kteří po léta vydělávali jmění prohledáváním ruin a krádežemi relikvií, jež pak prodávali obchodníkům s uměním po celém světě. Od roku 2012 jsou zloději méně úspěšní, jelikož italská policie zintenzivnila represe proti kulturní kriminalitě. Na faktu, že Pompeje a jejich okolí stále lákají nové hledače starověkých artefaktů, jež jsou vhodné ke zpeněžení, to však nic nemění.

Robotický pes (zdroj: Shutterstock)


Sami hledači či, chceme-li, vykradači naleziště si však pro sebe připravují kopáním tunelů četná nebezpečí. „Bezpečnostní podmínky v tunelech vykopaných vykradači hrobek jsou často extrémně nejisté, a tak by použití robota mohlo znamenat průlom, který by nám v prevenci před těmito hledači umožnil postupovat rychleji a bez rizika,“ uzavřel Zuchtriegel.

Související…

Věří už děti víc technologiím a robotům? Ještě pořád spíš dospělým
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian