Susan Wojcickiová, generální ředitelka YouTubu, dostala otevřený dopis od 80 organizací, které se věnují ověřování faktů v online prostředí. V dopise se uvádí, že YouTube je „celosvětově jedním z hlavních kanálů online dezinformací“. Organizace chtějí, aby tato streamovací platforma tvrději zasáhla proti antivakcinačním videím a volebním dezinformacím.

Mezi signatáři z Evropy, Afriky, Asie, Středního východu a Ameriky jsou například britská nezisková organizace Full Fact i tým pro kontrolu faktů amerického deníku Washington Post. Otevřený dopis kromě jiného upozorňuje, že kvůli dezinformacím ztratilo „mnoho lidí své blízké a mnohé životy byly zruinovány“. Dále obviňuje YouTube, že nevynakládá dostatečné úsilí na vyřešení problému, a říká, že platforma „umožňuje, aby byla ovládána bezohlednými lidmi, kteří manipulují s veřejností a vykořisťují ji“.

Když pravidla nestačí

Problém je ještě složitější v případech, kdy lživý obsah není v angličtině nebo pochází z rozvojových zemí. V dopise jsou uvedeny příklady z celého světa, které mají potenciál způsobit škody v reálném životě, což je i předmětem obsahových pravidel YouTubu. Ta jsou prý nedostatečná a nefungují dobře.

Kritici tvrdí, že sociální sítě neudělaly dost v boji proti dezinformacím, které vedly i ke zraněním, úmrtím a rozpadu rodin.

Fact-checkeři požadují od YouTubu závazek k transparentnosti ohledně dezinformací na platformě. Žádají spíše odhalování pravdy než pouhé mazání videí, další opatření proti „recidivistům“, tedy opakovaným provinilcům, a zvýšené úsilí o řešení dezinformací v jiných jazycích než v angličtině. YouTube by také měl opravit své doporučovací algoritmy, aby zajistil, že „nebude aktivně propagovat dezinformace svým uživatelům nebo doporučovat obsah pocházející z nespolehlivých zdrojů.“

YouTube se nesměle brání

Mluvčí YouTubu Elena Hernandezová deníku The Guardian řekla, že společnost již investuje prostředky do způsobů, jak „přivést lidi k důvěryhodnému obsahu, omezit šíření hraničních dezinformací a odstranit videa porušující pravidla“. Hernandezová dodala, že YouTube vždy hledá smysluplné způsoby, jak se zlepšit, a bude pokračovat v posilování spolupráce s komunitou, jež kontrolu faktů provádí.

Pandemie koronaviru přinesla nárůst dezinformací o viru a vakcínách. YouTube a další sociální média jako Facebook, WhatsApp a Twitter byly ovšem už celé roky sužovány závadným obsahem propagujícím fake news a konspirační teorie. Patří sem třeba i podvodné ovlivňování voleb, projevy nenávisti, konspirační teorie a podpora různých spiknutí. Kritici tvrdí, že sociální sítě neudělaly dost v boji proti dezinformacím, které vedly i ke zraněním, úmrtím a rozpadu rodin.

Smrtící víra v dezinformace 

Britská BBC uvádí několik příkladů, kdy dezinformace vedly až k úmrtí. V roce 2021 zemřel například na covid-19 britský občan poté, co odmítl být očkován. Podle své rodiny udělal strašnou chybu, protože se nechal ovlivnit antivakcinačním obsahem na YouTube a dalších sociálních médiích. V roce 2020 přišel floridský taxikář Brian Lee Hitchens o manželku kvůli koronaviru poté, co byli ovlivněni obsahem za Facebooku, který tvrdil, že pandemie je podvod.

YouTube v roce 2021 oznámil, že ze své platformy odstraní všechny dezinformace zaměřené proti očkování a smaže videa zveřejněná brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem, jelikož i ten šířil lži o koronaviru. Generální ředitel fact-chekerů Full Fact Will Moy BBC řekl, že jeho organizace naléhá na YouTube, aby spolupracoval na zlepšení informačního ekosystému s nezávislými ověřovateli faktů. „Lživé informace ničí životy. Stejně jako ostatní ověřovatelé faktů po celém světě i Full Fact vidí na YouTubu zářné příklady škodlivého obsahu,“ řekl Moy. „Na samotných internetových společnostech nelze ponechat rozhodnutí, jak naloží s dezinformacemi a jak transparentně k nim budou přistupovat,“ uzavřel Will Moy.

Související…

Kdo se také podílel na dezinformacích o covidu? Lidé z oboru wellness
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC