Podle vládního návrhu zákona budou moct dánští vězni s vysokými tresty prvních deset let trestu kontaktovat pouze své blízké a neoslovovat nové "fanynky" či jiné obdivovatele. Ministři doufají, že zákon omezí vzestup fanatického obdivování zločinců. Tato norma reaguje na kauzu, kdy se sedmnáctiletá dívka zamilovala do vynálezce a vraha novinářky Petera Madsena.

Madsen byl usvědčen z brutální vraždy švédské novinářky Kim Wallové, která se stala na palubě jeho podomácku vyrobené ponorky UC3 Nautilus. Vražda se odehrála 10. srpna 2017 poté, co se novinářka nalodila, aby s ním udělala rozhovor. Madsen později její tělo rozřezal a odhodil do moře. V roce 2018 mu za to byl udělen doživotní trest.

Láska až za mříže

Teenagerka Cammilla Kürsteinová přiznala, že se do Madsena zamilovala poté, co si během dvou let vyměňovali dopisy a mluvila s ním po telefonu. Žárlila, když se později oženil s Jenny Curpenovou, devětatřicetiletou Ruskou. Ministr spravedlnosti Nick Haekkerup v prohlášení uvedl, že tento druh vztahů musí být zastaven, a dodal, že odsouzení zločinci by neměli mít možnost využívat vězení jako seznamovací centra nebo mediální platformy k tomu, aby se chlubili svými zločiny. „V posledních letech jsme zažili nechutné příklady, kdy vězni, kteří spáchali ohavné zločiny, kontaktovali mladé lidi, aby získali jejich sympatie a pozornost,“ řekl Haekkerup.

Návrh zákona bude prověřen ve vztahu k právu na rodinný život. Takové vztahy jsou chráněny Evropskou úmluvou o lidských právech.

Nový návrh zákona také ukončí možnost na dlouho odsouzených vězňů svobodně zveřejňovat příběhy o svých zločinech na sociálních médiích nebo o nich diskutovat v podcastech. Sám Madsen se v roce 2018 přiznal k vraždě Wallové během vystoupení v dánském dokumentu. Zákon bude také vyžadovat, aby si doživotně odsouzený vězeň odpykal nejméně 10 let trestu, než se začne uvažovat o jeho předčasném propuštění. Nyní to jsou už dva nebo čtyři roky.

Nejspíš to projde

Maria Ventegodtová z Dánského institutu pro lidská práva řekla BBC, že organizace opatření prozkoumá v následujících týdnech. Návrh zákona bude prověřen ve vztahu k právu na rodinný život. Takové vztahy jsou chráněny Evropskou úmluvou o lidských právech.

Pravicová opozice v parlamentu již dala najevo svou podporu návrhu zákona, který byl zaslán příslušnému výboru, a očekává se, že vstoupí v platnost začátkem roku 2022.

Související…

Nemalou část psychopatů „vyrobí“ společnost a rodina, říká psychoterapeut
Milada Kadeřábková

foto: Profimedia, zdroj: BBC