V oficiálním prohlášení společnost Alibaba k tématu sexuálního obtěžování uvedla, že pozastavila činnost „relevantním jedincům podezřelým z porušení zásad a hodnot“. Firma pak dodává, že má „pravidla nulové tolerance vůči sexuálnímu zneužívání“. Neidentifikovaná zaměstnankyně vznesla totiž vůči Alibabě obvinění v dlouhém interním příspěvku citovaném čínskými médii. Agentura AFP se její tvrzení pokusila ověřit, reakci ovšem nezískala.

Podle zpráv čínských médií obvinila zaměstnankyně svého manažera a klienta ze sexuálního napadení během pracovní cesty do města Jinan v provincii Šan-tung. Hashtag provázející toto obvinění byl v neděli jedním z nejvíce hodnocených příspěvků na čínské sociální síti Weibo.

#MeToo v Číně

Sexuální zneužívání si v Číně získává stále větší pozornost zejména proto, že v zemi v roce 2018 rozjely čínské feministky vlastní hnutí #MeToo. V jednom z dosud největších případů pekingská policie začátkem tohoto měsíce uvedla, že čínsko-kanadská popová hvězda Kris Wu byla zadržena pro podezření ze znásilnění.

Alibaba již je pod drobnohledem vlády, která zahájila rozsáhlou kampaň s cílem omezit rostoucí vliv technologických gigantů v zemi.

Wu byl obviněn 19letou studentkou ze znásilnění v době, když jí bylo 17 let, což vyvolalo rozsáhlé pranýřování zpěváka na čínských sociálních médiích a vedlo k tomu, že s ním několik luxusních značek zrušilo sponzorské smlouvy. Wu obvinění na svém Weibo profilu popřel.

Úřady vyšetřují znásilnění

Alibaba již je pod drobnohledem vlády, která zahájila rozsáhlou kampaň s cílem omezit rostoucí vliv technologických gigantů v zemi. Regulační orgány v dubnu vyměřily firmě Alibaba rekordní pokutu 2,78 miliardy dolarů za praktiky, které byly považovány za zneužívání její dominantní pozice na trhu.

Státní média v neděli citovala interní zprávu, kterou údajně zveřejnil generální ředitel Alibaby Daniel Čang. Ten měl být podle místních médií z případu „šokován, zuřil a styděl se“. Policie v Jinanu oficiálně uvedla, že vyšetřuje údajný případ znásilnění, který se týká zaměstnankyně Alibaby, a to na základě prohlášení zveřejněného na Weibu. To jsou zatím veškerá známá fakta k případu. Zdá se, že hnutí #MeToo zapouští kořeny i v Číně, kde se podobné skandály zatím většinou daří zamést pod koberec.

Související…

Práce přesčas je požehnání. Alespoň to tvrdí šéf Alibaby
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian