Spousta rodičů se snaží převelet některé úkoly na děti. A je to správně. Jenže jen do té doby, než si je začnou vztahovat zpět k sobě. Jak ukočírovat úkoly tak, abychom se o ně v rodině "nešérovali" a bylo jasně dáno, co je v čí kompetenci? To vám prozradí Katka Novotná, Iva Kyselá spolu s Ester Janečkovou v dalším pokračování pořadu Rodič v 21. století. 

Rodiče často předávají dítěti zodpovědnost jen napůl. Názorným příkladem je starost o domácí mazlíčky nebo zodpovědnost za úspěchy/neúspěchy ve škole. „Svěříte-li dítěti nějaký úkol, neměli byste pak neustále hlídat, zda jej skutečně naplnilo, protože mu nedáváte šanci, aby zodpovědnost přijalo a uvědomilo si důsledky, které plynou z případných chyb,“ shodují se odbornice z Akademie rodičovství. 

Jedna ze základních zodpovědností, kterou by dítě ve třetí, čtvrté třídě již mělo přebrat, je samostatné buzení do školy. Jenže co dělat v případě, když zjistíte, že večer nemá nastavený budík? Podle Katky Novotné je nejlepší nedělat nic a už v žádném případě za dítě budík nastavovat. Pak mu nedáváte prostor přijmout přirozené důsledky. A právě to je při předávání zodpovědnosti klíčové.

Více informací najdete ve videu. Nezapomeňte si stáhnout i shrnující PDF, popřípadě se neváhejte na cokoli doptat. Katka, Iva i Ester jsou vám připraveny odpovědět v diskusi pod článkem nebo na mailu info@akademierodicovstvi.cz.