Po naočkování pětiny své populace využívá Singapur k dalšímu pokračování očkovací kampaně "neotřelý informativní diskosong". Tento městský moderní stát byl nedávno korunován jedničkou v boji proti pandemii, když se mu podařilo udržovat počet případů pod 50 nakažených denně po celé dlouhé měsíce. Přesto jeho nejnovější video z oblasti veřejného zdraví, chytlavá popová píseň, kde vystupuje komik Gurmit Singh jako oblíbená postava místního sitcomu Phua Chu Kang, varuje veřejnost, aby se nenechala uchlácholit dosavadními úspěchy.

Singapure, nečekej a uvidíš. Lepší je nechat se naočkovat, zůstaňte v klidu.

„Nízký počet případů – to nejsou žádné případy,“ varuje hvězda poté, co ve své žluté ochranné obuvi pochoduje laboratoří a očkovacím centrem, kde překvapivě podrobně zaznívají lékařská doporučení. „Singapure, nečekej a uvidíš. Lepší je nechat se naočkovat, zůstaňte v klidu.“ Britský The Guardian klip popisuje jako "motivaci pro pokračování v boji proti koronaviru v líbivém popkabátku". A dodává, že se "od ostatních edukativních kampaní výrazně liší".

Vakcína je, lidé se ale bojí

Singapurská očkovací kampaň probíhala v posledních měsících hladce, aniž by došlo k narušení dodávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Video se snaží rozptýlit obavy lidí, kteří mají za to, že vakcíny nejsou bezpečné. Místní se obávají třeba toho, že vakcína nemusí vyhovovat starším či dlouhodobě nemocným lidem.

V některých zemích budou lidé hlasitě protestovat a pochodovat ulicemi. V Singapuru, jak toto video zmiňuje, spousta lidí jen potichu říká, že by ještě rádi počkali.

Profesor Dale Fisher, senior konzultant v oblasti infekčních nemocí v singapurské Národní univerzitní nemocnici, uvedl: „V některých zemích budou lidé hlasitě protestovat a pochodovat ulicemi. V Singapuru, jak toto video zmiňuje, spousta lidí jen potichu říká, že by ještě rádi počkali.“ Velká část lidí už ale čekat nemusí. V tuto chvíli mají nárok na vakcínu zdravotničtí pracovníci a pracovníci v první linii, stejně jako lidé ve věku od 45 let.

Jak urychlit očkování

Doposud bylo podle Guardianu video na sociálních sítích chváleno jako "milé a překvapivě informativní". Někteří diváci z ciziny dokonce vyzývají své vlastní vlády, aby vytvořily podobné skladby. Jiní ale vyjádřili obavy, že singapurská vláda může video přehrávat opakovaně, dokud nebudou všichni očkováni. A to by mohlo u leckoho vyvolat horší následky než očkování.

I ten nejlepší song se totiž dříve nebo později oposlouchá, že? Ve srovnání s českými suchými kampaněmi, které jsou buď okopírované, postavené na nostalgii, nebo prostě jen zoufale nudné, jde ale o skvělý počin. Určitě donutí zamyslet se nad očkováním i ty mladší, kteří by ho jinak vůbec neřešili. A ty, které tenhle song bude štvát, se budou snažit naočkovat co nejdříve. Aby tahle kampaň s tímhle songem konečně skončila.

Související…

Chcete žít jako dřív? Nechte se naočkovat, vzkazuje v kampani Praha
Zdeněk Strnad

zdroj: The Guardian