V rámci mise se Dominic Dwyer setkal s mužem, u něhož bylo 8. prosince 2019 jako úplně u prvního oficiálně potvrzeno onemocnění covid-19. Muž se mezitím uzdravil. Epidemiolog se také setkal s lékaři, kteří pracovali v nemocnicích ve Wu-chanu v době prvních potvrzených případů koronaviru. Účastníci mise rovněž mluvili s čínskými protějšky – vědci, epidemiology a lékaři. V Číně strávili celkem čtyři týdny. S některými kolegy a svědky trávili až 15 hodin denně a s některými se i spřátelili. Podle Dominica Dwyera si získali respekt a důvěru, což by se po "zoomových hovorech" přes půl světa asi nepodařilo.

Právě ve Wu-chanu, jenž leží ve střední Číně, se virus nyní nazývaný Sars-CoV-2 v prosinci 2019 objevil. Město samotné se stalo ohniskem největší infekční choroby od pandemie takzvané španělské chřipky. Vyšetřování mise dospělo k závěru, že virus byl pravděpodobně živočišného původu. Přešel na člověka z netopýrů prostřednictvím dosud neznámého zprostředkujícího zvířete na neznámém místě.

Trh k infekci ideální

Zástupci mise WHO navštívili nyní uzavřený trh ve Wu-chanu, který byl v počátcích pandemie označován za zdroj viru. Některé stánky na trhu tehdy prodávaly domácí "masové produkty". Jedná se o produkty ze zvířat, jako jsou krysy, cibetky a fretky. Žádný ze živočišných produktů, kterým byly odebrány vzorky po uzavření trhu, však údajně nebyl zasažen virem Sars-CoV-2. Ne všichni z prvních 174 nemocných přitom tento trh navštívili. A to ani muž, který byl diagnostikován v prosinci 2019 jako první. Když účastníci mise navštívili trh, bylo vidět, že se zde infekce může šířit snadno, i když zde bylo zavřeno. Obvykle jím projde 10 tisíc nakupujících denně, nefunguje tu odvod odpadů a místnosti, kde se potraviny zpracovávají, nejsou jakkoli větrané.

Trh ve Wu-chanu mohl být spíš jakýmsi "zesilovačem nákazy" než nutně skutečným bodem nula.

Podle souhrnu časových modelových studií zde mohlo dojít k začátku pandemie někdy od poloviny listopadu do začátku prosince 2019. Existují také zprávy naznačující cirkulaci Sars-CoV-2 v jiných oblastech dříve, než tomu bylo ve Wu-chanu, i když zatím nejsou potvrzené. Trh ve Wu-chanu tak mohl být spíš jakýmsi "zesilovačem nákazy" než nutně skutečným bodem nula.

Kdo to donesl?

Virus mohl pocházet i z činností, jako je zemědělství, mohl se přenést při odchytu zvířat, během jejich zpracování, přepravy, chlazení nebo zmrazování potravin. Byla to zmrzlina, ryby, maso divoké zvěře? Není tedy prokázáno, že v těchto činnostech se nalézá původ samotného viru. Do jaké míry to však přispělo k jeho rozšíření? Opět nevíme.

Politicky nejcitlivější možností, kterou mise zkoumala, byl únik viru z laboratoře. Vědci došli k závěru, že toto je extrémně nepravděpodobné.

Několik chlazených produktů z trhu ve Wu-chanu nebylo na virus testováno. Odběr vzorků na různých plochách na trhu ovšem prokázal virovou povrchovou kontaminaci. To může naznačovat zanesení viru prostřednictvím infikovaných osob nebo kontaminovaných živočišných produktů a to i těch, které byly chlazené. Vyšetřování oněch chlazených produktů a možnost přežití virů při nízkých teplotách stále probíhá.

Politicky nejcitlivější možností, kterou mise zkoumala, byl únik viru z laboratoře. Vědci došli k závěru, že toto je extrémně nepravděpodobné. Navštívili místní virologický institut, což je působivé výzkumné zařízení, prý dobře fungující i s náležitým ohledem na zdraví zaměstnanců.

Laboratoř to zřejmě nebyla

Účastníci mise WHO mluvili i s tamními vědci. Vzorky krve vědců, které jsou běžně odebírány a skladovány, byly testovány na příznaky. Nebyl nalezen žádný důkaz protilátek proti koronaviru. Virus, který je Sars-CoV-2 nejblíž a na kterém v laboratoři vědci pracovali, byl netopýří RaTG13. Ten byl detekován v dolech v jižní Číně, kde na něj někteří horníci před sedmi lety zemřeli. Vědci však měli pouze genetickou sekvenci tohoto viru. Nepodařilo se jim ho "pěstovat". I když viry z laboratoří někdy unikají, je to vzácné a mise došla k závěru, že je extrémně nepravděpodobné, že se to stalo zrovna ve Wu-chanu.

Vyšetřovatelé budou hledat dál, aby prošetřili například indicie, že virus obíhal v Evropě už počátkem roku 2019.

Mise byla společnou akcí WHO a čínské komise pro zdraví. Celkem šlo o 17 čínských a 10 mezinárodních odborníků, plus sedm dalších odborníků a podpůrný personál z různých agentur. Mise se zabývala klinickou epidemiologií (jak se covid-19 šíří mezi lidmi), molekulární epidemiologií (genetickou výbavou viru a jeho šíření) a rolí zvířat a životního prostředí.

Samotná skupina pro klinickou epidemiologii zkoumala desetitisíce čínských záznamů více než 200 institucí. Zajímalo ji všechno, co by mohlo připomínat covid-19, jako jsou chřipkové choroby, pneumonie a další respirační nemoci. Epidemiologové nenašli žádné jasné důkazy o výskytu covidu-19 ve Wu-chanu během druhé poloviny roku 2019 před prvním prosincovým případem.

Mise v Číně byla pouze "fází jedna". Vyšetřovatelé budou hledat dál, aby prošetřili například indicie, že virus obíhal v Evropě už počátkem roku 2019. Budou také pokračovat v testování volně žijících zvířat a dalších zvířat v regionu Wu-chanu na příznaky viru. Bez ohledu na původ viru jsou lidé z Wu-chanu na začátku epidemiologických datových bodů, sekvencí a čísel. Dlouhodobé fyzické a psychologické následky nemoci budou tedy i ve Wu-chanu pociťovány po celá desetiletí.

Související…

Ze světa bizarních roušek: Od vuittonky přes vetřelce až po vulvu, nejlépe i s vůní
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian