Pokud máte snad dojem, že se zde budu rozepisovat o tom, jak se v novém tisíciletí paří, musím vás vyvést z omylu. Řeč bude o něčem mnohem vkusnějším. Party jsou totiž tradiční čelenky, jimiž se zdobívaly mladé svobodné ženy na Slovensku. Nosily se především na svatbách a byly důležitou součástí svatebního kroje. Dnes je tato tradice téměř zapomenuta. Proto se autoři projektu Party v 21. storočí rozhodli, že ji znovu oživí a to v moderním, tak trochu surrealistickém, uměleckém pojetí. Vznikla tak pozoruhodná díla, kombinující uměleckou fotografii s malbou.

Zatímco dnes hodně nevěst sází na jednoduchost a eleganci, dříve byly veselky barevnější. Nosily se vyšívané kroje a na Slovensku si dívky místo bílých závojů nasazovaly na hlavu bohatě zdobené party. Ty se  v různých regionech země lišily tvarem, velikostí, materiálem a zdobením. Základ party tvořil pás z lepenky stočený do kruhu a obšitý textilem, nejčastěji sametem.

Ten byl ozdobený korálky a ozdobnými stužkami, neboli bortňami. Součástí party byly také stužky různých délek, které visely okolo tváře nebo slpývaly na záda. Koncem 19. a začátkem 20. století postupně nahradil party věnec z umělých květů se závojem. Dnes už o nich skoro nikdo neví.

Tradice ožívá

Jak známo, módní vlny se stále vrací, a tak je možné, že i party budou jednou znovu in. K tomu by mohl přispět projekt nazvaný Party v 21. storočí, který neotřelým způsobem propojuje moderní umění s lidovou tradicí.

Během dvouleté spolupráce umělecké dvojice LSZ Photography s malířkou Sarah I. Avni a etnoložkou Katarínou Chabrečekovou vznikla série 33 obrazů, které představují novodobý pohled na téměř zaniklou tradici slovenských svatebních věnců a part.

Symbol mládí a svoody

Parta byla symbolem mladé neprovdané ženy a umělci se rozhodli tento zvyk dodržet."Modelkami na obrazech jsou úspěšné mladé ženy, které byly pečlivě vybírány tak, aby splnily podmínku nošení part, jako tomu bylo v minulosti. Musely být svobodné a bezdětné," vysvětluje etnoložka Katarína Chabrečeková.

Do role tehdejších nevěst se vžily známé osobnosti slovenské herecké a hudební scény, modelky a podnikatelky. Svou tvář projektu propůjčila například slovenská Miss roku 2016 Kristína Činčurová, herečka Mirka Partlová nebo tanečnice Veronika Ferancová.

Proměna dívky v ženu

Umělci se během práce ponořili hluboko do historie. Inspiraci čerpali z dobových pramenů a snažili se co nejvěrněji zachytit vážnost a svátečnost okamžiku, kdy se z mladé svobodné dívky stávala vdaná žena. Modelky na obrazech vyjadřují pocity tehdejších nevěst pokorou ve tváři a náznakem úsměvu v očích. Fotografie dýchají symbolikou a úctou k původním tradicím, zároveň jsou však prudce moderní.

Šťávu fotkám dodává malba na tvář a pozadí dotvořené malířkou Sarah I. Avni. Všechny detaily na obrazech jsou autentické a věrně odrážejí historii. Části oděvů i malba vychází z lidových prvků, vztahujících se k vesnici či regionu, odkud daná parta pochází. Výsledkem jsou pestrobarevné, obrazy, které reprezentují hojnost a různorodý ráz slovenské lidové tradice.

"Naším cílem bylo vytvořit projekt, který věrně vystihne historii a dodá jí zároveň moderní nádech, upoutá pozornost mladé generace a podpoří v ní hrdost na svůj původ," dodávají autoři projektu. Projekt Party v 21.storočí je dalším důkazem toho, že folklór má i v dnešní době něco do sebe. Až budete vy, mladé krásné ženy pomýšlet na vdavky, můžete se inspirovat u našich sousedů.

foto: Slavorum.org a Party v 21. storočí, zdroj: Slavorum.org