Nadechněte se čerstvého vánku, který s sebou přivane tóny ryze slovanské. Ženská kapela Vesna chystá 18. 5. v industriálních prostorech Hauch gallery v Karlíně mýtické multi-performance u příležitosti křtu své nové desky. Symfonická hudba, éterický tanec, projekce a k tomu inspirativní ženské osobnosti jako lyžařka Šárka Strachová, herečka Marie Doležalová, violoncellistka Terezie Kovalová nebo moderátorka Jolana Voldánová – tato kombinace ve vás probudí bohyni dneška a pokud ne, čeká vás alespoň neobyčejný vizuální zážitek. Flowee bude u toho!

Kapela Vesna propojuje slovanský folklór s dalšími hudebními žánry. Svůj první singl nahrála za doprovodu Českého národního symfonického orchestru a v dubnu k němu natočila mýtický videoklip. Tváří kapely jsou zpěvačka Patricie, klavíristka Tanita Yankova, houslistka Bára Šůstková a flétnistka Andrea Šulcová. Tyto talentované muzikantky reprezentují slovanské bohyně čtyř ročních období a na multi-performance v Hauch gallery si k sobě přizvaly hned několik dalších inspirativních žen.

Světový styl, český focus

Taneční vystoupení bude probíhat pod vedením choreografky a tanečnice Zuzany Zizoe Veselé, známé například spoluprací s Kanye Westem a 11násobné vítězky za nejlepší choreografii na Mistrovství ČR. „Momentálně se chci věnovat hlavně uměleckým projektům, které mají hlubší uměleckou hodnotu“ říká Zizoe, která je mimo jiné i zakladatelkou performativní skupiny diVize.

Vesna sází na ženskou duši a krásu, právě proto klade důraz na módu. Známá návrhářka Kamila Vodochodská, propagující udržitelnou módu, projekt podpořila vytvořením kolekce šatů Vesna bohyně. V těchto modelech se v rámci show představí Kovalová, Voldánová, Doležalová a Strachová. „Vesna je srdeční záležitost. Proto jsme se rozhodly šaty na akci vydražit a výtěžek z dražby věnovat Pomozte dětem,“ říká Vodochodská. 

Na účastníky čeká další řada překvapení jako výstava fotografií Lucie Vysloužilové a nebo speciální číslo od kněžky Lilie Khousnoutdinové. Tento večer oslavující slovanství a ženskou krásu bude moderovat nejznámější český rybář Jakub Vágner

Vizi uskutečnit tuto multi-performance měla zakladatelka Vesny Patricie už na Berklee College of Music, kde studovala: „To, že projekt narostl do takových rozměrů, mě jen utvrzuje, že lidé už nechtějí vidět a slyšet to samé dokola. Hledají něco originálního.“ Kromě propojení různých druhů umění si Vesna klade za cíl sjednocovat inspirativní ženy a také podporovat slovanskou kulturu. „V zahraničí jsou z našich tradic nadšení! Proč se jimi nemůžeme inspirovat taky?“ ptá se zpěvačka, textařka a skladatelka v jednom.

Více informací o křtu naleznete zde.

 

Čtěte také:

Náš vnitřní Čech aneb jak se projevuje slovanská krev?

Lilia Khousnoutdinová: Sesterství je pro ženy důležité

Bohyně dneška Ewa Farna: Mám pocit, že jsem dostala něco ze shora a že to tady plním

zdroj: Vesna bohyně