Vánoce, to je sváteční atmosféra, dárky, ale bohužel také větší množství odpadu. I v hektických prosincových dnech je dobré se zastavit a zamyslet se nejen nad smyslem těchto svátků, ale i nad zbytečnými věcmi, které během nich vyprodukujeme. Přitom stačí vyzkoušet několik jednoduchých triků a ušetříme přírodu i peníze. 

Jednou ze základních myšlenek zerowaste je využít to, co již máme doma. I když nakupujeme vánoční dekoraci a dárky z recyklovatelných a přírodních materiálů, stále kupujeme něco nového, co budeme později vyhazovat. Nejlepší způsob, jak omezit odpad, je vůbec ho nevytvořit. Stačí se porozhlédnout okolo sebe, zapojit fantazii, a zjistíme, že znovu použít se dá opravdu téměř cokoliv.

Hora dárků pod horami papírů

Na Vánoce své blízké obdarováváme dárky zabalenými do obrovského množství balicího papíru, který druhý den stejně skončí v popelnici. Balicí papíry hrají všemi barvami, některé jsou i potažené plastovou fólií, a tak je jejich další zpracování časově a energicky mnohem náročnější. Vybírat lze přitom z papírů vyrobených z šetrně udržovaného dřeva, označených certifikátem FSC, jednobarevných 100% recyklovatelných papírů nebo papírů, které najdeme doma. Můžeme využít zbylé obaly z minulých Vánoc, staré mapy, noviny, nákupní tašky, použité balíky z pošty, vzorníky tapet, krabice od bot, ale i kusy látek, záclon.

Barevné balicí papíry jsou těžko recyklovatelné

Žádná šeď

Některé dary ve skle nebo papíru už zabalit nepotřebují, stačí je lehce ozdobit, přivázat na ně kus větvičky, a hned vypadají veseleji a vánočně. Pokud se nám zdá dárek nudný a chceme mu vtisknout vánoční atmosféru, existuje mnoho způsobů, jak ji vykouzlit.

Popusťte uzdu své fantazii a využijte třeba větvičky a šišky, které najdete v lese, voňavé perníčky a ruličky skořice, usušené plátky pomeranče nebo vykrajované hvězdy ze slupky od mandarinky. Jestli nechcete nic trhat v přírodě, postačí obyčejná brambora, do které si vyřežte razítko s vánočním motivem, a pomocí potravinářského barviva otiskněte na papír.

Slepit, zalepit, nalepit…

Čím papír nebo ozdobu přivázat nebo přilepit? Lepidla i lepenky nejsou zrovna šetrné k přírodnímu prostředí, často jsou plné chemikálií. Domácí lepidlo si vyrobíme z hrubé mouky, studené a teplé vody a cukru, nebo rozvařené rýže smíchané s vodou, návod lze najít na internetu. Domácí lepidla schnou dlouho, takže někdo raději využije lepicí pásku. Šetrná lepenka je vyrobená z recyklovatelných materiálů a díky lepidlu na kaučukové bázi funguje úplně stejně jako ta plastová, a navíc se dá vytřídit do modré popelnice na papír. A když není třeba lepidla, postačí provázek z bavlny nebo sisalu.

Populární látkové sáčky

Jako nejekologičtější variantu balení prodávají tuto zimu některé obchody plátěné pytlíčky, které se dají využívat opakovaně. Prodávají je v několika velikostech a mnohých barvách i vzorech, ty šikovnější z nás si je mohou vyrobit sami. Nová hokejka se do nich sice nevejde, zato hravě pojmou spoustu jiných, menších darů. Když se nám po několika použití omrzí, využijeme je např. k bezobalovému nákupu nebo jako balíčky do domácího adventního kalendáře.

Látkové sáčky mohou být skvělou alternativou k balicím papírům

Jak vybírat dárky?

Na internetu najdete mnoho tipů na kvalitní a k přírodě šetrné věcičky, které naše blízké opravdu potěší. Věnování peněz na charitu jménem obdarovaného také zahřeje u srdce. Takový „Skutečný dárek“ nabízí např. Člověk v tísni, navíc vám pošlou i darovací certifikát s popisem kde a jak peníze pomáhají. Obdarovávat můžeme nejen hmotnými dary, ale i zážitky nebo naším časem. Nezapomeňte proto, že hlavní podstatou Vánoc je najít si čas na své blízké a společně si užít tento kouzelný čas.