Indická studentka a výzkumnice z Massachusettského technologického institutu Manisha Mohan přišla s inteligentní nálepkou, která může pomoci předejít sexuálnímu násilí a znásilnění. Jak funguje a kam ji můžete umístit?

Jedná se o zařízení nazvané Intrepid, které má za cíl zabránit sexuálnímu útoku. Je připojeno k vašemu telefonu přes Bluetooth a může se připevnit k jakémukoli oděvu, i ke spodnímu prádlu. Toto zařízení okamžitě zaznamená, jestli bylo oblečení sundáno násilím. Pokud dojde k této situaci, na váš mobil se automaticky odešle zpráva, jestli k tomu došlo s vaším svolením. Pokud neodpovíte do třiceti sekund, bude ihned odesláno upozornění vašim kontaktům a spustí se hlasitý zvuk, který by měl upozornit kolemjdoucí, že něco není v pořádku.

Stačí si stáhnout aplikaci do mobilu

Chcete-li toto zařízení použít, musíte si nejprve stáhnout aplikaci do mobilu a zadat celkem pět kontaktů, které budou v případě nouze volány, nebo jim bude odeslána zpráva. Aplikace také začne nahrávat dané „setkání“, jestliže uživatel nereaguje načas, což může být použito u soudu, pokud bude v budoucnu probíhat řízení. Tato nálepka je velmi odolná. Zvládne dokonce i nechtěné vyprání a měla by vydržet až dva roky.

Pomoc nejen ženám v Indii

Mohan a její tým zkoumaly 338 osob, které přežily sexuální napadení, a s nimi konzultovaly finální design nebo funkčnost výsledného produktu. Doufají, že pomohou ženám nejen v Indii, aby se cítily bezpečně i v noci a nemusely se vracet domů okamžitě po setmění. Také věří v to, že zařízení pomůže zabránit sexuálním útokům ve školách, zneužívání dětí a starších a zdravotně postižených lidí.

Ke znásilnění dochází každých pár vteřin

Není to jen Indie, kde jsou statistiky alarmující. Například ve Spojených státech dojde každých 98 sekund k sexuálnímu zneužití a každých 16 hodin je nějaká žena zavražděna svým současným nebo bývalým partnerem. Sexuální zneužívání, útok a obtěžování jsou považovány za některé z nejčastějších porušování lidských práv na světě.

Vynálezy, které mají zabránit znásilnění

V minulosti vynalezla Mohan kapsule CAPS, které produkovaly nesnesitelný zápach, jenž měl útočníka odradit od sexuálního napadení. Tyto kapsule se mohly samovolně spustit, když bylo odhaleno, že oblečení bylo násilně strženo.  V roce 2013 vymyslela Mohan elektrickou podprsenku poté, co byla brutálně znásilněna 23letá studentka v indickém Dillí.

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Quartz