Hodinky, pro mnohé z nás běžná záležitost, kterou bereme jako součást života, pro nevidomé problém, jenž dosud řešily pouze vystouplé ručičky, které se snadno hmatem přeřídily, či zvuk. Firma Dot Smartwatch však přišla s inovací, jež mnohým lidem se zrakovým postižením ulehčí život - chytrými hodinkami s Braillovým písmem.

„Je naší povinností poskytnout každému člověku s postižením přístup ke všemu, co potřebuje,“ říká známý nevidomý zpěvák Stewie Wonder a firma Dot Smartwatch se jeho filosofií inspirovala a vytvořila první chytré hodinky, které umožní slepcům číst zprávy přímo z telefonu. Jak takový technický výstřelek funguje?

Hodinky Dot Smartwatch budou v prodeji ke konci tohoto roku.

Technologie budoucnosti

Dot se s mobilem propojí přes Bluetooth a díky systému pohyblivých bodů dokáže zobrazit jakoukoli zprávu. Pod ciferníkem jsou umístěny čtyři motorizované moduly, každý s šesti možnými tečkami. Dot tedy může zobrazit až čtyři znaky Braillova písma. Uživatel je pak rukou rozpozná stejně jako na papíře. Z telefonu tak slepec dokáže snadno přečíst v podstatě cokoli, ať už SMS, e-mail nebo například navigaci. Ostatní chytrá zařízení fungují na bázi zvuku, Dot je naprosto tichý, takže se uživatel nemusí cítit nepříjemně, že jeho soukromé zprávy někdo poslouchá.

Většina z nás se zřejmě nikdy nezamyslela nad tím, že běžné hodinky jsou pro slepce v podstatě nepoužitelné. Tradičním řešením až doposud byla zařízení s vystouplými ručičkami, na které mohl nositel sahat, a tak zjistit čas. Jenže takové hodinky se časem opotřebí a každodenním dotykem je snadno rozhodíte. Nyní je tu Dot, revoluční chytré přístroje vyvinuté v Koreji, které si na stránkách společnosti můžete předobjednat. Jejich vývoj trval asi tři roky a budou se prodávat za cca 320 dolarů, což je přes 8 000 Kč.

Malý velký zázrak

Hodinky jsou z hliníku, váží tedy jen 27 gramů. Jejich průměr je 43 mm a tloušťka 12,5 mm, což znamená, že jsou sice větších rozměrů, ale velmi lehké. V balení najdete také tři velikosti kožených pásků. V přislušenství naleznete dobíjecí baterii, senzor dotyku, vibrace a v podstatě většinu funkcí, které byste od chytrých hodinek očekávali.  

 

zdroj: hodinkee