Facebook představil vlastní digitální měnu. Bude se jmenovat Libra a je zamýšlena jako prostředek pro spojení lidí, kteří nemají přístup k tradičním bankovním platformám. S téměř 2,4 miliardami lidí, kteří každý měsíc používají Facebook, by Libra mohla být faktorem, který kompletně změní svět financí. Zatím se ale musí popasovat s kritiky a zákonodárci, kterým jde o ochranu soukromí uživatelů. Pro Facebook samotný jde o velmi důležitý krok do světa financí, navíc mu má pomoci zvrátit dlouhodobý trend snižování zisku.

Obavy o soukromí

Američtí zákonodárci ústy Maxine Watersové, kongresmanky a předsedkyně finančního výboru, ovšem v souvislosti s Librou vyjádřili obavy o soukromí a vyzvali Facebook, aby projekt zastavil, dokud ho Kongres a regulátoři důsledně nevyhodnotí. Členové amerického senátního výboru pro bankovnictví napsali Marku Zuckerbergovi, aby jim zodpověděl otázky týkající se soukromí a finančních regulací, manažeři Facebooku mohou být také pozváni na slyšení přímo na půdu Kongresu.

Facebook nerespektuje zásady soukromí, vlastní kryptoměna je jen další expanzí a větším zásahem do soukromí.

„Facebook má k dispozici údaje o miliardách lidí a opakovaně nerespektuje zásady soukromí,“ uvedla ve svém prohlášení Maxien Watersová. „S oznámením, že plánuje vytvořit kryptoměnu, Facebook pokračuje ve své nekontrolované expanzi a rozšiřuje zásah do života svých uživatelů.“ Facebooku v současné době hrozí pokuta ve výši 5 miliard dolarů, americká Federální obchodní komise (FTC) zahájila vyšetřování v reakci na odhalení skandálu s firmou Cambridge Analytica

Bez účtu, zato s telefonem

Pomocí Libry bude možno platit už v roce 2020. Uživatelé si budou moct posílat navzájem peníze a platit za zboží a služby. Manažeři Facebooku tvrdí, že Libra pomůže mnoha milionům lidí bez bankovních účtů, ale s přístupem k mobilním telefonům. Technologické řešení Facebooku zaštiťuje sdružení Libra Association, spojující desítky finančních, neziskových a obchodních společností. Každá přispěla minimálně deseti miliony dolarů.

Facebook chystá automatizovaný systém pro odhalování podvodů, okradeným uživatelům prý peníze bude vracet.

Mezi zúčastněnými jsou Mastercard, PayPal, Coinbase a eBay. Do asociace se zapojují také Uber a Lyft, mikropůjčková platforma Kiva a humanitární organizace Mercy Corps. Sdružení bude mít sídlo v Ženevě a Facebook tvrdí, že bude nezávislé na vládách i na Facebooku samotném.

Facebook vybudoval měnu na své vlastní šifrované blockchain technologii. Síť může být provozována a zabezpečená kýmkoliv s přístupem k počítači, stejně jako v případě ostatních kryptoměn. Zpočátku bude blockchain Libry uzavřen a ověřování transakcí bude omezeno na uzavřený počet osob, které budou moci spouštět verifikační software. Facebook na projektu pracuje prý už několik let a podílí se na něm zkušení harcovníci z prostředí kryptoměn a také ex-zaměstnanci PayPalu. Chystá se automatizovaný systém pro odhalování podvodů a Facebook slibuje uživatelům, kteří budou okradeni, že jim peníze vrátí.

Související…

Peníze snadno a rychle: Bitcoin pro začátečníky
Vím Víc

zdroj: Guardian