Nejdříve takové ty nezbytnosti, bez nichž se cestuje jen špatně: Dopředu si zkontrolujte, zda máte platné cestovní doklady, tedy cestovní pas nebo alespoň občanský průkaz (cestujete-li výhradně v rámci schengenského prostoru). Nezapomeňte si také včas projít všechny informace ke svému letu – datum a čas odletu, jméno letecké společnosti a informace o počtu zavazadel včetně jejich rozměrů a hmotnostního limitu, což se u každé letecké společnosti může lišit.


A už můžete vyrazit. Nejlépe včas. Na letišti buďte dvě hodiny před odletem, případně i tři hodiny předem, pokud cestujete s nadrozměrnými zavazadly. Jakmile dorazíte do odletové haly, na informační tabuli zjistíte čísla přepážek, kde vás pracovníci na základě cestovního dokladu odbaví a vydají palubní vstupenku. Zároveň vám zkontrolují zavazadla vzhledem k vašemu tarifu letenky. V závislosti na tom, kam odlétáte, vás pak čeká pasová nebo rovnou bezpečnostní kontrola.

V rámci on-line odbavení si přímo zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo.

Pokud si chcete ušetřit čas, využijte odbavení on-line, které už nabízí většina leteckých společností. Stačí navštívit internetové stránky dopravce, nebo si stáhnout mobilní aplikaci. V rámci on-line odbavení si přímo zvolíte sedačku, odbavíte zavazadlo či objednáte speciální jídlo.

Na závěr vám aplikace vystaví palubní vstupenku, kterou je nutné mít u sebe při nástupu do letadla, a to vytištěnou, nebo uloženou do mobilního telefonu. Přímo na Letišti Praha můžete k odbavení využít také samoodbavovací kiosky, které jsou určené pro cestující vybraných aerolinek.

Pozor na typ zavazadel

Další nezbytností je respektovat pravidla ohledně typu zavazadel a toho, co v nich můžete převážet. Rozlišujeme příruční (kabinové) zavazadlo, které si můžete vzít s sebou na palubu letadla, a zavazadlo zapsané (odbavené), které patří výhradně do nákladového prostoru letadla. U nízkonákladových leteckých společností počítejte s tím, že cena letenky zpravidla zahrnuje jen příruční zavazadlo, za to odbavené si budete muset připlatit.

Například tekutiny či gely mohou do příručního zavazadla pouze v nádobách do 100 ml.

Při balení pak mějte na paměti, jaké věci patří do odbaveného zavazadla, a co a za jakých podmínek můžete mít v zavazadle příručním. Například tekutiny či gely mohou do příručního zavazadla pouze v nádobách do 100 ml. Za tekutinu je přitom považována například i řasenka, zubní pasta nebo jídlo v nepevném skupenství (marmeláda, med apod.). Tekutiny musí být navíc uloženy maximálně do jednoho uzavíratelného a průhledného sáčku.

Na palubu a do podpalubí

Pokud vezete léky, zabalte je do odbaveného zavazadla a do letadla si vezměte jen ty medikamenty, které nutně potřebujete po dobu cesty. Rovněž je dobré mít s sebou potvrzení lékaře o medikaci v češtině a angličtině, čímž doložíte, že léky skutečně užíváte.

Veškerou elektroniku, jako je například mobil, powerbanka, fotoaparát, holicí strojek či notebook, si vezměte s sebou na palubu, do zapsaného zavazadla totiž nepatří. Povolena jsou zařízení s baterií o maximální výdrži 100 Wh. Taktéž elektronické cigarety musíte mít v příručním zavazadle. Náhradní náplně do elektronické cigarety již ale podléhají stejnému omezení jako tekutiny, do letadla si tedy můžete vzít balení s maximálním objemem 100 ml.

Jak sáček s tekutinami, tak elektroniku či powerbanku si zabalte pokud možno tak, abyste se k nim snadno dostali. Budete je totiž muset na letišti opět vytáhnout a předložit ke kontrole zvlášť. Pokud si průhledný sáček zapomenete, dostanete jej přímo na pražském letišti. Mělo by se však jednat o poslední záchranu.

Související…

Na pražské letiště pojede vlak, první stavba už začala
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Letiště Praha