Město má svoji nezaměnitelnou atmosféru. Čechy potkáváme na každém kroku, můžeme si koupit česky psané noviny a v hospodě vědí, co mají přinést, když vyslovíme slova jako pivo, víno nebo knedlík a polévka. Jsme vlastně jako v Čechách.

Pro rozvoj města ve střední části Chorvatska ve Slavonii v župě Bjelovarsko-bilogorské na úpatí hory Papuku v údolí řeky Toplice byl rozhodující příchod hraběte Julia Jankoviće. Byl to on, kdo dal městu maďarské jméno Daruvar, byl to on, kdo sem lákal a nakonec přivedl i obyvatele z českých zemí. První nájemní smlouvu podepsal s Václavem Vavřincem z Boukovic v Čechách.

Město leží ve střední části Chorvatska

Češi v Daruvaru

Češi do Duravaru přišli už v 18. století a během dalších padesáti let jich dorazily stovky. Hlavním impulsem pro odchod z české domoviny byla výzva zmíněného hraběte Jankoviće, kterou uveřejnil v Prešpurských listech. Janković hrál o čas a vedl ho spěch. Rodina totiž koupila zdejší rozsáhlé panství od Marie Terezie a hledala v nejbližším evropském okolí řemeslníky a rolníky, aby obdělávali zdejší půdu a oživili tehdy ještě velmi zanedbanou osadu. Nabídka to byla lákavá, vždyť volná a dostupná půda měla tehdy cenu zlata, stejně tak jako příslib různých úlev, včetně osvobození od vojenské povinnosti. Čeští osadníci nejenže obdělávali svá pole, také káceli lipové lesy, z kmenů pálili dřevěné uhlí,  kterým zásobovali tehdy jedinou sklárnu v této oblasti.

České hlavní město

Díky početné české komunitě je dnes Daruvar, který si zakládá na pověsti zeleného města s květinovými zahradami a staletými stromy, českým hlavním městem Chorvatska. Je tady česká školka Ferdy mravence, škola J. A. Komenského, knihovna Františka Buriana i české třídy gymnasia, zdejší spolek Česká beseda vydává časopis Jednota, pěvecký i taneční soubor se jmenuje Holubička a denně vysílá české rádio Daruvar, které přináší i zprávy z bývalé vlasti.

Daruvar je dnes díky někdejším českým osadníkům a netrpělivosti hraběte Jankoviće v celé jihovýchodní Evropě největším českým městem. Čechů tady žije přes třináct tisíc a češtinu ovládá i většina z devíti tisíc Chorvatů.

Daruvarské vinice plodí především Savignon Blanc

Český pivovar i vinice

Pivovar založený už v roce 1840 také evokuje bývalou domovinu, jmenuje se StaroČeško a dvanáctistupňový světlý ležák českou chuť nezapře. Není to ale jenom toto klasické pivo, které znají v restauracích po celém Chorvatsku, vrchní sládek se snaží o víc, už dobře ví, jak uvařit i fresh pivka výborné chuti.

Daruvarské vinice plodí především Savignon Blanc, který se pyšní mnoha oceněními z evropských výstav. Ochutnávání je nejautentičtější na Daruvarské vinné stezce. Pokud se na ni vydáte, můžete být klidní, jen tak z ní nesjedete, na degustační zastávky totiž není skoupá. Má jich hned sedm. Nezapomenutelná je i Balada o víně, za kterou se chodí do sklepení daruvarského zámku z 18. století.

Na závěr ještě jinan…

Daruvarské lidové pořekadlo praví: Noste jinan jako talisman! Zaručí vám hojnost peněz… Tak to je výzva! Ale najít strom gingo nedá nikomu moc běhání, každý v Daruvaru ví, kam za ním jít. Roste přímo u zámku.

foto: Táňa Pikartová a Shutterstock