Fanoušci Game of Thrones se rozdělují do několika skupin, a to podle míry závislosti na úspěšném seriálu. V první řadě to jsou běžní konzumenti, spořádaně se podívají každý týden na jeden díl, občas o tom s kamarády prohodí slovo, občas si přečtou článek. Tento model je stejný už desítky let, jejich rodiče takhle sledovali Nemocnici na kraji města, a jestli existují či neexistují sociální sítě, je jim naprosto jedno.

Spoileristy nechceme

Druhou skupinu tvoří fanatici. Dlouhou dobu před zahájením druhé řady dávali různé odpočty, vytvářeli spiklenecké teorie o tom, jak se na vztahu Jona a Daenerys projeví to, že jsou vlastně příbuzní, jestli white walkeři sežerou Cersei zaživa, nebo ji nejdříve upečou a jestli Viserion přestane mít modré oči. Dávají si profilovku s Tyrionem nebo Aryou, čekají do čtyř ráno, aby mohli sledovat dané díly jako první, a ti nejaktivnější jezdí na larpy, kde si s jekorovými mečikostýmy z IKEA přehrávají scénky z filmu.

Těšíte se na ucelený zážitek, celý den jste napjatí a najednou se vám ve feedu objeví: „To je naprosto šílený – Arya v druhém díle poslední řady zemře!“

Všichni tihle jsou ale de facto neškodní. Existuje však ještě jeden druh lidí, kteří zasluhují přibít na kříž Ramsay Boltona a zaživa stahovat kůži po malých proužcích. Patří do druhé skupiny fanatiků, ovšem navíc ještě ke všemu okamžitě dávají na Facebook zprávy, co se v tom daném dílu stane. Chápete – těšíte se na ucelený zážitek, celý den jste napjatí a najednou se vám ve feedu objeví: „To je naprosto šílený – Arya v druhém díle poslední řady zemře!“ (Upozornění: toto je prank, který Maisie Williams provedla u Jimmyho Fallona jako aprílový vtípek.)

Těmto lidem se říká „spoileři“, kaziči a jsou právem předmětem obecného opovržení. Ale co s nimi, když jsou to kamarádi a nechcete je vyhodit z přátel?

Vypněte je!

Facebook má přesně pro tyhle případy funkci Snooze. Taky jste do dnešního dne neměli tušení, o co se jedná? My také ne, ale teď už víme a podělíme se s vámi. Funkce je určena přesně pro ty případy, kdy máte kamaráda, kterého se nechcete zbavit, ale u kterého jste si jistí, že ty spoilery prostě bude a bude dávat – a vy je nechcete vidět, ale zároveň ho nechcete vyhodit z přátel. Funkce Snooze pak dočasně na 30 dní vyřadí „kamarádovy“ příspěvky z vašeho feedu, pak se vše automaticky uvede do původního stavu. A jak si funkci „Snooze“ zapnout?


Nejdříve se potřebujete dostat na timeline daného přítele a pak do daného příspěvku. Pokud uvidíte ve svém feedu jeho příspěvek, klikněte na jeho dobu – na obrázku viz 1. Jakmile se vám otevře jeho timeline, najděte daný příspěvek – je dost pravděpodobné, že bude někde vysoko, nemělo by vám to trvat dlouho. Následně klikněte na tři tečky vpravo nahoře – viz obrázek č. 2.


Otevře se vám menu s několika volbami, vyberte „Snooze“ – a je to. Máte od otravného spoilerujícího kamaráda či kamarádky na měsíc pokoj.

Zkuste se vypnout sami

Samozřejmě, daleko jednodušší a účinnější by bylo, kdyby existovaly filtry na určitá slova. Což by bylo mimo jiné docela dobré i jako zabezpečovací funkce pro rodiče – prostě by vám Facebook nepustil na timeline příspěvky s určitými vámi nadefinovanými klíčovými slovy. Do té doby si budeme muset vystačit s funkcí Snooze. Případně zkuste vypnout Facebook úplně. Stejně brzy skončí, tak si to aspoň nacvičíte. Byli jste před Facebookem, budete i po něm.

Ale na Game of Thrones – na ty ať nám nikdo prosím nesahá!

Související…

Poslední sezóna Game of Thrones se blíží, svět hledá ještě dva trůny
Zdeněk Strnad

foto: HBO a Facebook, zdroj: Hra o trůny